Moćna lekcija

Profesor komadom papira djeci objasnio kako funkcionira svijet

lekcija
29.10.2016.
u 21:37

Profesor je podijelio papire i rekao učenicima da ih zgužvaju u loptu, potom je ispred katedre postavio korpu za smeće.

“Zadatak je jednostavan. Vi predstavljate stanovništvo ove zemlje. Svatko ima priliku obogatiti se i ući u višu klasu. Kako biste to postigli, samo trebate papirne loptice ubaciti u korpu", rekao je profesor. 

“To je nepravda”, odmah su se pobunili učenici u zadnjim klupama. Vidjeli su kako učenici u prednjim redovima imaju puno veće šanse, ali profesor se nije osvrtao na njihovo negodovanje. 

Učenici su gađali i, kao što je i bilo za očekivati, većina (ali ne svi) učenika iz prvih klupa je pogodila. Samo nekolicina iz zadnjih redova je uspijela pogoditi korpu za smeće, prenosi Radiosarajeo.ba. 

“Što ste bili bliže korpi, šanse su vam bile veće. Tako u stvarnom životu izgleda povlaštenost”, istaknuo je profesor.

"Jeste li primijetili kako su se na nepravdu bunili samo oni u zadnjim klupama? S druge strane, oni u prvim klupama nisu vidjeli koliko su povlašteni. Sve što su vidjeli jeste metar i pol između njih i cilja” upozorio je profesor.

“Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju primiti obrazovanje, jeste da budete svjesni svog povlaštenog položaja. Vaša povlastica je obrazovanje, zato treba da date sve od sebe i postignete velike stvari. A da pritom uvijek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko sretni”, kazao je profesor. 

Ponekad nismo svjesni povlastica koje imamo! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije