Doznajemo: Uoči objave odluke

Pritisak na Ustavni sud da Hrvati ne biraju izaslanike u Dom naroda

bih...09.10.2009...siroki brijeg...veliki navijacki prosvjedi u sirokom brijegu...vise tisuca ljudi iz svih krajeva hercegovine i regije okupilo se u centru sirokog brijega Photo: Tomislav Milicevic/Vecernji list
28.11.2016.
u 07:00

Početkom prosinca očekuje se objava presude Ustavnoga suda BiH o žalbe koju je svojedobno kao predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić podnio zbog načina biranja izaslanika za Dom naroda FBiH, što bi, u slučaju pozitivnoga ishoda, moglo imati dalekosežne političke i pravne posljedice zbog čega je dio političkog Sarajeva, ali i međunarodne zajednice izvršio veliki pritisak na suce kako odluka ne bi odgovarala podnositelju žalbe. Naime, Ljubićeva žalba ulazi u samu srž modela kojim većinske bošnjačke stranke diskriminiraju Hrvate namećući im političke predstavnike u vlasti.

Noćna mora

Eventualna odluka koja bi srušila taj model zauvijek bi odnijela u prošlost mogućnost repriza antihrvatskih projekata Alijanske za promjene i “Platforme” koja je najprije politički, a onda i ekonomski razorila hrvatska područja te ovaj narod dovela do razine političke manjine. Problem, kako ga vidi “pragmatični” dio međunarodne zajednice, a što im je opet ispričano iz sarajevske političke kuhinje, jest da bi udovoljavanjem Hrvatima, odnosno poništavanjem dijela odredbi Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, ovaj entitet bio doveden u krizu doslovno kakva je sada na djelu u Mostaru zbog koje se izbori ne mogu održati osam godina.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije