posušje

Pripreme za smotru dječjeg folklora ​

Posušje
25.05.2017.
u 09:00

U posuškom kraju već se radi na brojnim kulturno-zabavnim događajima u sklopu nastupajućeg, sadržajima prebogatog “Posuškog lita 2017.” Protekle je godine u Batinu, rodnom selu fra Petra Bakule, u povodu 200-te obljetnice rođenja, održana smotra dječjeg folklora “Na Petrovu ognjištu”.

Iscrpna prezentacija

U prelijepom kraju i starim kućama o vrijednom franjevcu i piscu, uz gusle, Jerko Bakula je opjevao njegov život od Batina pa sve do smrti u Mostaru.

Uoči otvaranja smotre dječjeg folklora dr. fra Andrija Nikić iscrpno je prezentirao vrijedni rad u kratkom životu fra Petra Bakule.

Smotru je prošlog ljeta otvorio posuški načelnik Branko Bago te naglasio kako će se s razine Općine Posušje krenuti još dalje s novim nazivima u gradu, a već su nova škola i Gradska knjižnica dobile njegovo ime. Za ovogodišnju smotru dječjeg folklora “Na Petrovu ognjištu” već su krenule pripreme za nastupe mladih čuvara narodnog blaga u nedjelju 28. svibnja 2017. godine. Organizatori su članovi vrijednog Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva (HKUD) “Fra Petar Bakula”. Najavili su, za medije, i nastup dječjih skupina od 12 do 15 godina iz Posušja, potom HKUD Tihaljina (Grude), KŠD Rakitno (Posušje), IFG Sloga iz Guče Gore (BiH) i na kraju HKUD sveti Juraj iz Osojnika (Dubrovnik, Hrvatska). Bit će prikazane igre i pjesme u narodnoj nošnji i potvrda čvrstog čuvanja svih vrijednosti hrvatske baštine u Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj. Brojni su članovi domaćina HKUD “Fra Petar Bakula” s preko tri stotine članova i to većim brojem mladih čuvara starih tradicija. Na kraju smotre dječjeg folklora “Na Petrovu ognjištu” zapjevat će poznati domaći pjevač Ivica Bago. Očekuje se veliki broj i starijih i mlađih na tom događaju u rodnom kraju posuškog velikana fra Petra Bakule. Lani je otvorena njegova bista pred Osnovnom školom “Batin”, a u planu je i obnova 
stare kuće u njegovom rodnom selu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?