Odlučio Hrvatski sabor

Pripadnicima HVO-a priznat status hrvatskih vojnika u RH

01.12.2017.
u 07:00

Jučer je većinom glasova Hrvatski sabor usvojio Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojim se braniteljima proširuju prava u odnosu na postojeća rješenja, piše Večernji list BiH. Za taj zakon glasovala su 93 zastupnika, njih 15 je bilo protiv, dok je troje zastupnika bilo suzdržano. Za provedbu zakona potrebna su dodatna 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja, što u odnosu na sredstva osigurana u 2017. godini predstavlja povećanje od 44,5 milijuna kuna. Među više od 20 amandmana odbijeni su svi oporbeni, osim jednog Neovisnih za Hrvatsku. Prihvaćena su četiri Vladina amandmana nomotehničke prirode te amandmani Odbora za zakonodavstvo i Odbora za ratne veterane. Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved ranije je izjavio kako će, prema novom zakonu, pripadnicima HVO-a biti priznat status hrvatskog branitelja, što će tim ljudima sigurno puno značiti.

Rješavanje statusa

- Podsjećam i kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio da je važno pripadnicima HVO-a priznati status hrvatskog branitelja. Dio njihova statusa rješavat će se u Republici Hrvatskoj, a dio dopunom prijedloga sporazuma s BiH, koji već postoji. Riješit ćemo statuse sustavno, a ne parcijalno prema određenim ciljanim skupinama - kazao je Medved koji je također napomenuo da se prava branitelja HVO-a neće početi primjenjivati od 1. siječnja 2018., već od 1. siječnja 2019. godine. Odluku Hrvatskog sabora jučer je za Večernji list komentirao ministar branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo koji je poručio kako je ranije bilo nužno donijeti taj akt, ali strpljenje bivših pripadnika HVO-a se konačno isplatilo.

Zaslužena prava

- Sasvim je razumljivo da pripadnici HVO-a imaju statuse hrvatskih branitelja jer su svojim djelovanjem u Hercegovini branili i južnu Hrvatsku. Iako trebaju čekati još godinu dana kako bi se zakonske odredbe počele primjenjivati, pozitivno je što će bivši pripadnici HVO-a imati bolje statuse u Hrvatskoj. Svi oni koji su branili hrvatski narod zaslužili su prava koja im se ovim putem omogućuju - poručio je jučer ministar Soldo. Ovakvi potezi vlasti iz Zagreba samo su još jedna poruka bh. Hrvatima kako nisu ostavljeni i zaboravljeni te kako se njihova uloga u stvaranju neovisne Hrvatske i dalje pamti.•  

Ključne riječi
HVO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije