NASTAVLJENO POVEĆANJE

Prihodi od neizravnih poreza u siječnju iznosili 869 milijuna KM, poznato koliko novca su dobili entiteti

02.02.2024.
u 13:18

Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH) je prošli mjesec prikupila 869 milijuna KM neizravnih poreza, što je za 68 milijuna KM ili 8,42 posto više u odnosu na siječanj prošle godine godine, kada je prikupljen 801 milijun KM.

Kako su saopćili iz UNO, privredi su u siječnju 2024. kroz povrat PDV-a vratili 168 milijuna KM, pa su neto prihodi koji su raspodijeljeni korisnicima (država, entiteti i Brčko distrikt) iznosili 700 milijuna KM i veći su za 93 milijuna KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u siječnju 2023.

Raspodjela prihoda od neizravnih poreza vrši se u skladu sa zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te u skladu s odlukama Upravnog odbora UNO o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

Tako je siječnju ove godine za financiranje državnih institucija sa jedinstvenog računa UNO raspoređen iznos od 83 milijuna KM. Ostatak prikupljenih prihoda raspoređen je entitetima i Brčko distriktu, i to na način da je FBiH doznačeno 378 milijuna KM, Republici Srpskoj 212 milijuna KM i Brčko distriktu 21 milijun KM.

Po osnovu posebne cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta (0,25 KM), FBiH je dobila dodatnih 18 milijuna KM, RS 11,9 milijuna KM i Brčko distrikt 600.000 KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za cestarinu u iznosu od 0,25 KM, saopćili su iz UNO.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije