Predsjednica Federacije BiH

Bradara: Proces imenovanja suca Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Lidija Bradara
Fena
28.05.2024.
u 18:26

Očekujem da na današnjoj sjednici u okviru točke "izbori i imenovanja“ Zastupnički dom potvrdi ovaj prijedlog na osnovu kojeg bi za suca bio imenovan Marin Vukoja jer je on najvišepozicioniraniji kandidat na rang listi – kazala je Bradara

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Igoru Stojanoviću (SDP), poslani su dopisi ispred zastupničkih klubova Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH u Federalnom parlamentu s ciljem da rukovodstvo Federacije BiH na neki način zaustavi potvrđivanje imenovanja suca Ustavnog suda BiH na današnjoj sjednici Zastupničkog doma.

To je za Fenu potvrdila predsjednica FBiH Lidija Bradara navodeći da je Povjerenstvo za izbor i imenovanje Zastupničkog doma utvrdilu prijedlog da Marin Vukoja bude imenovan za suca Ustavnog suda BiH.

- Zbog toga očekujem da na današnjoj sjednici u okviru točke "izbori i imenovanja“ Zastupnički dom potvrdi ovaj prijedlog na osnovu kojeg bi za suca bio imenovan Marin Vukoja jer je on najvišepozicioniraniji kandidat na rang listi – kazala je Bradara.

U osvrtu na upućeni zahtjev zastupnika oporbe da se spriječi ovo imenovanje istaknula je da je "cijeli proces politiziran i licemjeran“.

- Smatram da je namjerno otežavan i odugovlačen kao rijetko koji otkako pratim politička događanja u Bosni i Hercegovini. Uskoro ćemo popunjavati još mjesta u Ustavnom sudu BiH, ali i provoditi brojna druga imenovanja. Hoće li nam opet trebati dvije godine? – poručila je Bradara.

Podsjetimo, Povjerenstvo za izbor i imenovanje na posljednjoj sjednici utvrdila je i to da je čitava procedura oko izbora sudaca Ustavnog suda BiH provedena u skladu sa „Ustavnom BiH, Poslovnikom Zastupnikom doma i Odlukom o postupku izbora sudaca Ustavnog suda BiH, koje bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH".

- Na koncu na dnevnom redu današnje sjednice su i druga važna imenovanja, poput izbora zajedničkog povjerenstva za izbor generalnog revizora, Neovisnog policijskog odbora, odbora za reviziju pa i imenovanje novog predsjedatelja Zastupničkog doma – dodala je Bradara, koja je danas nazočila sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

U ranijem tijeku ove sjednice nije usvojen prijedlog potpredsjednika FBiH Refika Lende da se sa dnevnog reda pod posljednjom točkom „izbori imenovanja“ skine točka izglasavanje o imenovanju suca Ustavnog suda BiH.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije