izvješće

BiH povećala proizvodnju ribe zahvaljujući samo jednoj vrsti

riba
Dusko Jaramaz/PIXSELL
28.05.2024.
u 18:12

Od ukupne količine proizvedene konzumne ribe 96,2% se odnosilo na pastrmku, 3,3% se odnosilo na šarana i 0,5% na ostale vrste riba

Bosna i Hercegovina povećala je proizvodnju ribe u prošloj godini i to zahvaljujući samo jednoj vrsti, pokazalo je godišnje izvješće o akvakulturi za 2023. koji je objavila Državna agencija za statistiku. 

Naime, lani je ukupna proizvodnja konzumne ribe bila veća za 3,7 posto u odnosu na 2022. godinu. Zabilježen je veliki pad kod proizvodnje šarana za čak 64,7%, a rasla je proizvodnja pastrmke za 11,21% u usporednbi s godinom ranije, piše Agroklub.

Od ukupne količine proizvedene konzumne ribe 96,2% se odnosilo na pastrmku, 3,3% se odnosilo na šarana i 0,5% na ostale vrste riba. Zanimljivo je kako je u izvješću proizvodnja morske ribe označena oznakom "z", odnosno povjerljivim podatkom te informacija nije objavljena javno. 

 

Foto: Agroklub

 

Veličina objekata na kojima se u prošloj godini uzgajala pastrmka, odnosno ribnjaci za uzgoj ove vrste, zauzimali su površinu od 110.997 m2 što je za 21,5 tisuća  kvadrata više nego u 2022. Šaranski ribnjaci prostiru se na 2.042 ha. 

Podaci o proizvodnji konzumne ribe i školjkaša, riblje mlađi i ribljih jaja dobiveni su agregiranjem podataka na osnovu usporedivih godišnjih statističkih istraživanja koja provode entitetske statistike i Distrikt Brčko.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije