Brzo i fino

Prhka pita od sira po bakinom receptu

07.09.2020.
u 09:33

Obožavam sir, obožavam prhko tijesto i ono najbolje obožavam ovaj recept jer je upravo ovo pita mojeg djetinjstva, piše miss7gastro. 

Znate onaj osjećaj kada kao dijete dođete baki u posjetu, a ona vas dočeka s toplom, ukusnom pitom od sira. I onda ne znate stati, a baka kao baka na tanjurić ti stavi dva komadića jer eto mora imati za goste...

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

 

Zapravo, postoji jedno pravilo za izradu prhkog tijesta. Ako niste do sada znali kada dodate prašak za pecivo možete smanjiti količinu masnoće i šećera, jer je poznato da prhko tijesto zahtjeva puno masnoće poput maslaca, margarina ili masti. U ovom receptu nisam stavljala prašak za pecivo već sam iskoristila dosta maslaca za samu izradu.

Ako imate neki malo rjeđi nadjev bilo bi idealno da donju koru napravite veću i prevrnete rubove na gore da nadjev ne iscuri. Nikako ju ne režite vruću i ne vadite iz tepsije.

Za tijesto će vam trebati:

50 dag glatkog brašna

30 dag maslaca

10 dag šećera

1 cijelo jaje

2 žumanjka

2 žlice kiselog vrhnja

Za nadjev će vam trebati:

90 dag svježeg sira

15 dag šećera

1 vanilin šećer

3 žumanjka

žlica limunove korice

po želji možete dodati grožđice

 

Priprema:

Maslac dobro izmrvite i dodajte ga u brašno. Zatim dodajte šećer, jaje, žumanjke i kiselo vrhnje. Zamijesite prhko tijesto. Možete dodati još malo brašna ako vam bude previše ljepljivo. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 15-ak minuta.

Za to vrijeme napravite nadjev. Svježi sir ocijedite, dodajte mu šećer, vanilin šećer, žumanjke i limunovu koricu. Ako volite grožđice slobodno dodajte dvije, tri žlice.  Dobro promiješajte i nadjev je spreman.

Tijesto podijelite u dva dijela. Podlogu na kojoj ćete razvaljati tijesto dobro pobrašnite. Prvi dio tijesta razvaljajte po veličini tepsije, stavite nadjev, zatim razvaljajte drugi dio tijesta i njime pokrijte nadjev.

Gornju koru izbodite vilicom, te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°, nekih 45 minuta.

Kada je pita gotova pustite da se ohladi te ju pospite šećerom u prahu. Dobar tek! Nevena Josipović

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?