Unaprijed propao pokušaj

Preuzimanje ovlasti nižih razina vlasti nikako ne može proći

01.12.2020.
u 19:00

Pokušaj Socijaldemokratske partije (SDP) da oživi “travanjski paket” ustavnih promjena, oko kojeg su svojedobno političke stranke u Bosni i Hercegovini umalo postigle dogovor, nema šanse za uspjeh, piše Večernji list BiH. 

Prijedlog 9. prosinca

Prema prijedlogu amandmana koje je SDP preko svojih zastupnika uputio u parlamentarnu proceduru, a koji predstavljaju određenu modifikaciju izvorne verzije “travanjskog paketa”, umjesto Predsjedništva BiH uvele bi se dužnosti predsjednika i dvaju dopredsjednika BiH koji ne bi mogli biti iz istog naroda, a Vijeće ministara postalo bi vlada na čelu s premijerom. Predsjednik i dopredsjednici bili bi birani iz Parlamentarne skupštine BiH, a ne na izborima kao što je to danas slučaj s članovima Predsjedništva.

Prijedlog koji bi se pred zastupnicima trebao naći na sjednici 9. prosinca precizira nadležnosti i odnose između institucija BiH i entiteta, a postojećim nadležnostima institucija BiH dodaju se obrana i sigurnost, u Ustav se uvode i Sud BiH i Tužiteljstvo BiH, kao i ostale nadležnosti koje se uređuju zakonom. Uvode se i podijeljene nadležnosti drugih razina vlasti s institucijama BiH, kojima su obuhvaćeni porezni sustav, izborni proces, pravosuđe, poljoprivreda, znanost i tehnologija, ekologija, lokalna samouprava i druge nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Također se predviđa značajno povećanje broja zastupnika i izaslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Sa sadašnja 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine SDP u svojim amandmanima taj broj povećava na 87. Kao obrazloženje za to navodi proširenje nadležnosti države BiH, kao i jačanje nadležnosti Zastupničkog doma. Dvije trećine bile bi birane iz Federacije BiH i jedna iz Republike Srpske, neposredno na izborima, pri čemu bi tri mjesta bila zajamčena predstavnicima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima. Broj izaslanika u Domu naroda, prema ovom prijedlogu, bio bi povećan s 15 na 21, po sedam iz svakog konstitutivnog naroda, i njih bi posredno birao Zastupnički dom PS BiH.

Nema obične većine

Srpske stranke odlučno su odbacile ovakav prijedlog kao neprihvatljiv jer se jačaju ovlasti države na račun entiteta, odnosno nižih razina vlasti. Budući je riječ o izmijenjenom prijedlogu u odnosu na “travanjski paket”, teško da bi ovakav prijedlog bio prihvatljiv i Hrvatima, iako ima određenih elemenata koji su pomak u odnosu na sadašnje stanje. Ipak, osigurati i običnu entitetsku, a pogotovo dvotrećinsku većinu za ovakve ustavne promjene, posebno u sadašnjem trenutku, izgleda kao nemoguća misija, čega su vjerojatno svjesni i u SDP-u. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije