Dragan vrankić

Preporuke revizora 
se ne provode, kao ni odluke Ustavnog suda

07.11.2018.
u 10:00

“Nije moje, s obzirom na trenutačni položaj i zakonske odredbe, komentirati politiku, ali očekujem da se zemlja preuredi tako da bi se onda i ekonomski i drugi odnosi u njoj uredili”, rekao je to u intervjuu za Večernjak Dragan Vrankić na upit o rezultatima izbora i političkome stanju. On je trenutačno na čelu Ureda za reviziju institucija BiH, što je nestranačka i apolitična dužnost. Prije toga dugi niz godina bio je istaknuti hrvatski političar iz redova HDZ-a BiH.

U proteklom razdoblju Ured za reviziju završio je ciklus financijskih revizija za 2017. godinu i objavljena su 73 izvješća za pojedinačne institucije, kao i izvješće o reviziji izvršenja proračuna institucija za 2017. godinu. Možete li biti zadovoljni stanjem u bh. institucijama, odnosno je li financijska disciplina poboljšana u odnosu na prethodne godine?

Upravo tako. Kroz izvješća koja ste spomenuli institucijama smo dali 573 preporuke te 52 preporuke kroz izvješće o reviziji izvršenja proračuna. Oko 60% prošlogodišnjih preporuka je realizirano ili je njihova realizacija u tijeku. Tim postotkom ne možemo biti zadovoljni, pogotovo ako u obzir uzmemo stupanj realizacije preporuka u naprednim demokracijama. Postotak realizacije preporuka koje institucije mogu provesti samo je nešto bolji. S druge strane, značajan broj preporuka koje se ponavljaju iz godine u godinu, a koje su pretežno sustavne prirode, još uvijek nije realiziran. Dakle, u lancu odgovornosti ipak zakazuje sustav, a ne pojedinačne institucije.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?