Oprez - udice za lakovjerne

Preko Facebooka građanima BiH nude sumnjive kredite

28.05.2018.
u 15:00

U posljednje vrijeme ponovno je učestala ponuda raznih kredita preko oglasa na društvenim mrežama. Odmah treba reći: ni slučajno nemojte nasjesti na te trikove! Riječ je o lihvarskim kreditima te često i opasnim kriminalcima, piše Večernji list BiH. 

Stigao vam je mail i nudi vam se kredit od dva posto. Sve što trebate jest kontaktirati nepoznatog ili nekog čija je adresa sklop slova i brojeva da biste dobili detaljnije informacije. Čudan vam je mail, napisao ga je netko tko natuca hrvatski ili je prevodio na hrvatski uz pomoć internetskih prevoditelja, no ipak vas je zaintrigirala ponuda. Dva posto kamate je jako povoljno, mislite se, a upućeni upozoravaju da se ne mislite ni trenutka, nego odmah brišete taj mail.

Pristigle ponude

Naime, s određenih lažnih profila na Facebooku korisnicima ove društvene mreže u BiH posljednjih dana stižu “povoljne” ponude za kredite. Da se ovakve stvari ne događaju negdje daleko, govore i upozorenja i iskustva objavljena u jednoj Facebook grupi, što svjedoče i snimke zaslona ili “screenshota” na vrhu teksta. Naime, prevaranti preko ove grupe kontaktirali su korisnice iz Mostara i u privatnim porukama nudili im kredite. Na sreću, u ovom slučaju kontaktirane dame nisu nasjele na prijevaru, ali ne znači da nema i onih koji su iz neznanja ili očaja prihvatili ponudu. “Suzane Ellen Mass privatno nudi kredite. Ima li netko iskustva s tim”, objavila je na Facebooku jedna Mostarka. Uslijedio je niz odgovora dobronamjernih sugrađanki da ne nasjeda na takve ponude, da je riječ o prijevari i da prevaranti koriste sve načine komunikacije kako bi pronašli naivnu žrtvu. “Zaobiđite to u širokom luku. Meni na e-mail dolazi slično... Kao ne može novac prebaciti, itd. pa traži nekoga da mu ‘pomogne’ dokopati se podataka itd...”, jedan je od odgovora na objavu u kojoj je članica grupe pitala za iskustvo i savjet o ponudi koju je dobila. Pazite kome se obraćate za financijsku pomoć i s kime sklapate ugovorne odnose i pod kojim uvjetima. Ako baš morate tražiti novac po Facebooku, odmah pogledajte je li ta institucija na popisu Agencije za bankarstvo FBiH ili Agencije za bankarstvo RS.

Dobro provjerite

Provjerite ima li taj koji oglašava usluge na društvenim mrežama (pa i na stupovima i autobusnim stajalištima) mogućnost legalnog obavljanja kreditnih usluga u BiH. Ako se pokaže da tvrtka koja internetskim oglasom nudi novac nije licencirana i ne postoji u registru – bježite od nje. Mogu vam ukrasti podatke, tražiti od vas uplatu za obradu kredita i potom nestati ili u konačnici vam se može dogoditi da netko u vaše ime podigne nekakav novac, a vama počnu stizati rate za otplatu, a može doći do toga i da vam počiste račune.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?