Ustroj vlasti

Pregovori oko Vlade HNŽ pri kraju, premijerka Marija Buhač

03.10.2023.
u 15:07

Višemjesečni pregovori za formiranje Vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji su u završnoj fazi i po prvi put u tom županiji vladu bi mogli činiti HDZ, SDP i SDA, na čelu sa ženom i to HDZ-ovom Marijom Buhač. Ovu informaciju je potvrdio član pregovaračkog tima Tomislav Martinović (HDZ), uoči jučerašnje sjednice Skupštine HNŽ-a u Mostaru. Naglasio je kako bi novu parlamentarnu većinu u HNŽ-u trebali činiti HDZ, SDP i SDA, te podsjetio da je za formiranje vlasti u HNŽ potrebno imati 20 od 30 ruku, što je težak i mukotrpan proces, koji se mnogo razlikuje od ostalih županija

"Pregovori su u završnoj fazi. Što se tiče HDZ-a tu nema nikakvih nejasnoća, a ostalo je da se partneri unutar bošnjačke kvote dogovore, tehnički i oko raspodjele mandata i svega ostalog što je bitno za potpisivanje koalicijskog sporazuma i na tome rade vrlo intenzivno. Očekujemo da bi ti razgovori eventualno mogli biti završeni ovog tjedna" kazao je Martinović. Naglasio je kako po pitanju kvota i raspodjele ministarstava, što se tiče rasporeda koji pripada konstitutivnim narodima, neće biti promjena i ono će ostati kako je funkcioniralo do sada. Na pitanje portala Klix.ba tko će biti nova mandatarka, on je kazao kako je to vezano za završetak pregovor, ail potpisivanje koalicijskog sporazuma, te da HDZ ima najveći broj mandata u Skupštini HNŽ te mu pripada pravo da ponudi mandatara te da će to biti kako je već dugo najavljivao premijerka.

"HDZ BiH će predložiti Mariju Buhač za premijerku koja će imati zadaću da sastavi novu Vladu HNŽ. Ali to je dio ukupnog sporazuma, kad postignemo kompletan stranački dogovor i potpišemo koalicijski sporazum, a onda ćemo riješiti i to pitanje, jer dok ne riješimo sva pitanja nismo dobili ništa", zaključio je Martinović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije