Željka Cvijanović

Predstavnici Saveza za promjene ne konzultiraju Vladu RS-a

Željka Cvijanović
20.10.2015.
u 12:02

Zastupnici oporbe opozicije u Narodnoj skupštini RS-a danas su ponovo napustili skupštinsku svoranu prilikom obraćanja predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

Oprba bojkotira obraćanje Cvijanović još od "afere kupovina zastupnika“, odnosno, kako smatraju, potvrde autentičnosti audiosnimka na kojem ona govori o tome.

Posebna sjednica parlamenta RS-a o radu predstavnika Saveza za promjene na raziniu BiH ipak je nastavljena i bez parlamentaraca iz SDS-a, PDP-a i NDP-a i to uvodnim obraćanjem entitetske premijerke.

"Vlada Republike Srpske uputila je zahtjev za posebnu sjednicu Narodne skupštine, jer se nije mogla izboriti s brojnim problemima, koje su prouzročile institucije na razini BiH u posljednjih desetak mjeseci", ustvrdila je danas entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Istaknula je da se Vlada RS-a "teško nosila s raznim izazovima" te kako nije bila konzultirana i da su „poprijeko“ usvajane različite mjere i odluke te da su, nažalost, predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a ignorirali dopise Vlade RS-a.

"Bezbroj tih dopisa smo im priložili, u kojima smo ukazivali na štetne posljedice stvari koje su bile u pripremi, a nekada smo morali i naknadno da reagirati nakon što su donijete neke odluke na razini BiH, a njima se zadire u nadležnosti entiteta ili su ignorirani službeni stavoviinstitucija RS-a, prvenstveno Vlade", navela je Cvijanović.

Tvrdi da su u „nekoliko slučajeva narušeni financijski i ekonomski interesi RS-a.

U obraćanju parlamentu RS-a, na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a o radu Saveza za promjene na razini BiH, odnosno o zaštiti interesa RS-a na razini institucija BiH, Cvijanović je iznijela neke od 34 slučaja za koje Vlada RS-a tvrdi da su novo Vijeće ministara BiH, od konstituiranja do danas, kao i nova parlamentarna većina na razini BiH u više navrata djelovali izvan svojih Ustavom i zakonima definiranih ovlasti, „narušavajući položaj, nadležnosti i interese RS-a i njezinih institucija“. 

Vlada RS-a je na prvo mjesto od 34 pitanja u ovoj informaciji navela „Odbijanje Odluke o ratifikaciji Sporazuma sa Svjetskom bankom o zajmu za proračunsku podršku razvojnim politikama u entitetima (DPL)“, ističući da su predstavnici političkih stranaka sa sjedištem u RS-u, a koji čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, odbili glasovati za prijedlog te odluke, uskraćujući na taj način proračun, odnosno građane RS-a za više od 30 milijuna KM. Međutim, naknadno je to zaduženje ipak odobreno.

Ona je u obraćanju parlamentu iznijela i zamjerku Vlade RS-a jer je „na zahtjev političkih i gospodarskih krugova iz FBiH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH podržao dodjeljivanje kargo funkcije aerodromu u Tuzli za izvoz mesa iz BiH u Tursku, iako je prošle godine, prilikom donošenja odluke turske vlade da omogući plasman ove vrste proizvoda iz BiH na njeno tržište, kao svojevrstan oblik podrške BiH nakon katastrofalnih poplava, dogovoreno da se pri plasmanu vodi računa o zastupljenosti oba entiteta, odnosno da se plasman realizuje sa sarajevskog i banjalučkog aerodroma“. 

Kritizirala je i rezultate po RS „bečke konferencije o zapadnom Balkanu“ te navedeno da nadležne institucije RS-a nisu bile konsultirane, niti uključene u proces priprema za sudjelovanje na konferenciji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije