Bukvarević:

Prednost pri zapošljavanju djece šehida i poginulih branitelja

Bukvarević
04.05.2016.
u 14:10

Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno- oslobodilačkog rata nastavlja da osigurava redovnu isplatu naknada za oko 91.000 korisnika, od toga oko 49.000 ratnih vojnih invalida i 42.000 korisnika obiteljskih invalidnina. Za te namjene u federalnom proračunu je odobreno oko 298 milijuna KM.

Također, za 5.006 dobitnika ratnih priznanja proračunom je predviđeno oko 17,5 milijuna KM.

Ovo su, između ostalih, rezultati rada Ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno- oslobodilačkog rata u prvoj godini mandata, koje je danas u Vladi Federacije BiH predstavio resorni ministar Salko Bukvarević.

- Osnovno i strateško opredjeljenje Ministarstva i Vlade FBiH, koje stoji u reformskoj agendi, je da se nivo prava i sredstava koja se izdvajaju za braniteljsku populaciju ne umanjuje - istakao je Bukvarević.

U tom smislu istakao je da je Zakonom o izvršenju proračuna predviđeno da su ove isplate iz proračuna prioritet te da je naj taj način obsigurana isplata na vrijeme.

- Ovim kategorijama je isplata naknada vršena svaki mjesec u periodu od 10. do 15. i prema njima nije bilo kašnjenja i nemamo zaostalih neizmirenih obaveza - naglasio je.

Govoreći o transferima, kazao je da u ovoj godini imaju dvije nove proračunske stavke - zapošljavanje putem braniteljskih zadruga i pravna pomoć braniteljskim kategorijama.  

Time se, ističe, potvrđuje da je prioritet ministarstva da u zapošljavanju prije svega pomogne djeci šehida, poginulih i demobiliziranih branitelja.

- Upućujem javni poziv onima koji obavljaju upravljačke funkcije u javnim preduzećima, ustanovama, općinama, županijama, Federaciji i državi BiH da nam je svima moralna i zakonska obaveza da zaposlimo djecu naših najboljih bosanskih sinova, naših šehida i poginulih branitelja kao i da pri zapošljavanju prednost damo borcima i članovima njihovih porodica - rekao je Bukvarević.

To pravo na prednost pri zapošljavanju, kao i sankcije za one koji to ne poštuju bit će definirano, kaže, Zakonom o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, koji je u pripremi.

Predviđeno je, dodaje, i da se demobiliziranim braniteljima i članovima njihovih obitelji da pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje na teritoriji cijele FBiH, te pravo na osnovno osiguranje kojim bi se riješilo pitanje najugroženijih demobiliziranih branitelja.

- Smatramo da je izlaz iz svih problema braniteljskih kategorija upravo zapošljavanje. To je velika šansa da braniteljima vratimo dostojanstvo. Pored ovoga zadržano je pravo za sve demolirane branitelje na prijevremeno povoljnije umirovljenje - izjavio je Bukvarević. 

S predstavnicima braniteljskih udruženja i županijskim ministrima za braniteljska pitanja Ministarstvo nastavlja rad i na radnom materijalu Zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je cilj da se dođe do reprezentativnih predstavnika braniteljskih kategorija.

- U završnoj fazi smo prvog dijela izrade registra branitelja korisnika braniteljsko- invalidske zaštite i kojih je oko 97.000. Nakon toga idemo u uvezivanje u jedan registar i svih ostalih demobiliziranih branitelja koji su proveli najmanje 12 mjeseci u OSBiH jer oni su ti koji po predviđenom Zakonu mogu koristiti predviđena prava – rekao je Bukvarević.

Navodeći činjenicu da je kroz jedinice OSBiH prošao veliki broj ljudi sa vojnim stažom od jednog dana do 49 mjeseci smatra bitnim da „dobijemo registar u kojem će biti moguć uvid i šta je tko od branitelja do sada dobio“.

Izrazio je očekivanje da će rad Fondacije za pružanje pravne pomoći braniteljima podržati županije, općine i domoljubi "potpisivanjem izjave kojom bi im se od njihovih primanja bar jedna KM mjesečno izdvajala za naše saborce kojima je pravna pomoć neophodna".

Budući da se Zakon o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko- invalidske zaštite jednako provodi na području Federacije i u svim županijama poručio je da revizija u prvoj fazi treba biti završena u ovoj godini, a idućoj godini u drugoj fazi.

U idućem razdoblju, Bukvarević je poručio, očukuju se zakonske izmjene i to Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite, Zakona o pravima branitelja, članova njihovih obitelji, Zakona o posebnim pravima dobitnika priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji i Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkg rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije