Vlado Rogić

Predložit ćemo izbor izaslanika za Dom naroda FBiH

10.05.2018.
u 10:00

Središnje izborno povjerenstvo donijelo je odluku o raspisivanju izbora. Član Povjerenstva Vlado Rogić ističe da je to bila jedina mogućnost.

Može li se sada, nakon raspisivanja izbora, ipak još uvijek intervenirati u Izborni zakon?

- Ne bi se trebalo ništa mijenjati. Dobre izborne prakse, a preporučili su ih Venecijanska komisija, OESS te druga tijela koja prate izborne procese, kažu kako se u izbornoj godini ne mijenjaju ni izborna povjerenstva niti izborno zakonodavstvo.

Zašto je to tako?

- Zbog toga što birači i politički subjekti trebaju ući u raspisivanje izbora s jasnim zakonskim i podzakonskim aktima kako bi za sve vrijedila jednaka pravila i mjerila u vrijeme izborne utrke. Ako se tijekom izbornog razdoblja pravila mijenjaju, tada se otvaraju mnoga pitanja koja mogu naštetiti provođenju procesa. Zato dobre prakse kažu da je u izbornoj godini najbolje ništa ne mijenjati. A mi kažemo da se posebno ne može mijenjati nakon odluke o raspisivanju izbora do njihova završetka, odnosno proglašavanja rezultata.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije