prognoza

Pred nama je ekstremno sušno i toplo ljeto

12.05.2017.
u 09:00

  Nakon neobično duge i hladne zime koju ne pamte ni najstariji stanovnici Bosne i Hercegovine, ljeto nam donosi nove ekstremne temperature.

Naime, duga razdoblja toplog vremena, uključujući i nekoliko opasnih toplinskih valova, obilježit će vremenske prilike tijekom ljeta diljem južne i istočne Europe, objavio je AccuWeather.com.

Dugo, toplo ljeto i dulja razdoblja s temperaturama iznad prosječnih za to doba godine obuhvatit će prostor od Italije do Balkanskog poluotoka.

Nasuprot tome, stanovnici Velike Britanije i Irske neće osjetiti prevelike vrućine ovoga ljeta, a između tih područja s različitim vremenskim prognozama naći će se zemlje od Francuske do Češke s čestim olujnim vjetrovima.

Našu regiju, osobito u srpnju i kolovozu, očekuju opasne vrućine i temperature iznad 32 Celzijeva stupnja koje će se zadržavati i dulje od tjedna.

“Rekordno visoke temperature moguće su tijekom najintenzivnijih toplinskih valova”, upozorava meteorolog Alan Reppert. Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj prijeti najveća opasnost od vrućina, a meteorolog Tyler Roys dodaje kako će drugi problem predstavljati smog i loša kvaliteta zraka. Ekstremne vrućine u južnoj i istočnoj Europi ograničit će količinu oborina, što će povećati rizik od suše unatoč natprosječnim oborinama od siječnja do travnja. Diljem Balkana nastavit će se stradanje usjeva koji su već pogođeni proljetnom hladnoćom, a sada im slijede nedostatak oborina i intenzivna toplina tijekom ljeta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?