Dolaskom u BiH nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šalje jasnu poruku

Pozicija bh. Hrvata 
i integracija BiH u EU prioriteti

kolinda grabar kitarović
Foto: VL FOTO
28.02.2015.
u 12:26

Hrvatska je spremna pomoći BiH na putu u Europsku uniju

Jedno od prvih obećanja koje je nova predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dala u noći izborne pobjede bilo je ono o suradnji s BiH i pomoći bh. Hrvatima.

Pozvala na dijalog

Najavom dolaska u BiH u utorak nova predsjednica pokazuje kako obećanje planira i održati. - Rješavat ćemo otvorena pitanja sa susjedima koje pozivam na dijalog. Podržat ćemo hrvatski narod u BiH da konačno postane jednakopravan s ostala dva naroda jer bez Hrvata, nema ni BiH, riječi su kojima je Gabar-Kitarović najavila svoj odnos prema ovom pitanju. Stoga se njezin posjet BiH dočekuje s nestrpljenjem. Posebno među Hrvatima koji očekuju i praktičnu potporu službenog Zagreba u nastojanjima da osiguraju jednakopravnost s druga dva naroda u BiH. Oko toga, čini se, postoji konsenzus i među glavnim političkim strankama u Hrvatskoj, što bi trebalo osigurati da nova predsjednica s bilo kojom vladom može vući jedinstvene poteze prema BiH i bh. Hrvatima. Dakako, Grabar-Kitarović će u svom djelovanju prema BiH imati i potporu svoje stranke - HDZ-a.

Predsjednik te stranke Tomislav Karamarko i sam je u više navrata istaknuo potrebu da se bh. Hrvatima osigura isti status kakav imaju drugi konstitutivni narodi u BiH. Iz pozicije bh. Hrvata i njihovih nastojanja da poprave svoju ustavnu i svaku drugu poziciju vrlo je važno što nakon dugo vremena na predsjedničkim dužnostima u BiH i Hrvatskoj sjede osobe iz istog stranačkog miljea. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović s jedne i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović s druge strane, bit će u prilici utjecati na određene procese kako bi se poboljšao položaj Hrvata u BiH i izborila jednakopravnost. Neće to nikada biti usmjereno protiv države BiH ili drugih naroda u BiH, što je u svojim prvim istupima jasno istaknula i nova hrvatska predsjednica i više puta ponovio hrvatski član Predsjedništva BiH. Da joj je stalo do dobrih međudržavnih odnosa s BiH i da će u novoj predsjednici Hrvatske svi narodi i građani BiH imati prijatelja i zagovornika u Europskoj uniji, Grabar-Kitarović je demonstrirala odlukom da njen prvi bilateralni posjet na predsjedničkoj dužnosti bude upravo BiH.

Dolazak u Sarajevo

Njezin dolazak u Sarajevo će i simbolički i temeljno biti potvrda spremnosti službenog Zagreba da pomogne BiH na njenom trnovitom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Ključne riječi

Komentara 4

BE
bendz
18:21 28.02.2015.

Ko o cemu macka o macicima, pa tako i opoziciji Hrvata u B i H.Oni su sad svjetski problem boj jedan.

CO
cope
16:24 28.02.2015.

Mi Bosanci i Hercegovci molimo gospodju Kolindu I njezinu stranku (HDZ) da nam vise ne pomazu jer su nam dovoljno pomogli 1993-1994 jer ako nas zaduze kao tada moracemo na sud da se dug izmiri jer su i sada mnogii duznici u Hagu,a vecina dokaza o dugu i sada je jos dva metra pod zemljom.

US
Uskopljak
10:45 01.03.2015.

Jel to turke uhvatila panika da nece vise moci vladati nad hrvtima. hvala bogu nema vise nit Komsica nit Mesica. Sad dolazi nase vrijeme

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?