Sigurnosno stanje

Povratak ratnika iz Sirije, nasilni prosvjedi, organizirani kriminal, politička ubojstva...

26.08.2015.
u 06:30

BiH se u posljednje vrijeme suočava s ekstremistima koji vrbuju dobrovoljce za odlazak u Siriju

Bosna i Hercegovina je država opterećena određenim unutarnjim problemima političke prirode koji su ozbiljna opasnost za socijalnu, političku, sigurnosnu i svaku drugu stabilnost zemlje, navodi se u godišnjem izvješću o stanju sigurnosti u BiH koje će se naći pred državnim parlamentarcima na prvom zasjedanju nakon ljetne stanke, piše Večernji list.

Izazovi za BiH

Ističe se čak 14 unutarnjih sigurnosnih izazova, uz napomenu kako su to samo "neki od izazova". Među prvima je pitanje sigurnosti na regionalnom i globalnom planu, prvenstveno na području borbe protiv međunarodnog terorizma, a potom i stanje temeljne sigurnosti u bh. društvu, što uključuje opći kriminalitet i stanje javnog reda i mira. Nadalje, kao sigurnosni izazov navodi se i visoka stopa nezaposlenosti koja doprinosi povećanju općeg siromaštva i društvenog raslojavanja, koja se manifestira i javnim prosvjedima.

- Ne treba zanemariti ni javljanje straha i očajanja zbog egzistencijalne ugroženosti, kao ni pojedinačno iskazivanje nasilnog ekstremizma u okviru takvih prosvjeda, upozorava se u dokumentu koji je izradilo Ministarstvo sigurnosti. Unutarnji sigurnosni izazov u BiH je i postojanje onih oblika ekstremizma koji imaju za cilj ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH, izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

- U posljednje vrijeme suočavamo se s pojedinim ekstremistima koji vrbuju "dobrovoljce" za odlazak na sirijsko ratište i njihovo pristupanje jedinicama ISIL-a, kao i s povratkom tih indoktriniranih, "dobrovoljaca" u BiH. Također, tu je i pranje novca u cilju financiranja terorističkih aktivnosti. Retorika pojedinih ekstremista koji javno, poticanjem pojedinaca na odlazak na bliskoistočna ratišta, potiču na terorističku aktivnost itekako predstavljaju sigurnosni rizik, ističe se u izvješću.

Ubojstva, kriminal...

Gospodarski kriminal i korupcija, aktualni problemi vezani za sumnjivo kreditiranje poreznih dugovanja pojedinih privatnih tvrtki, te ratne i sumnjive poratne privatizacije, iako se nekima ne čine, za sigurnosne službe u BiH itekako su ozbiljan rizik za sigurnost u ovoj godini.

Neizostavan sigurnosni izazov je postojanje mreže organiziranog kriminala, a posebno se upozorava na pojavu novih sintetičkih droga kojih do sada nije bilo na našem "tržištu".

Naravno, izostanak bolje međusobne koordinacije i komunikacije među policijskim i sigurnosnim agencijama prepoznat je kao sigurnosni izazov, baš kao i brojni ekološki problemi povezani sa sustavnom korupcijom.

Nerasvijetljena politička i druga ubojstva tijekom i nakon rata, neprocesuiranje teških slučajeva ratnog zločina, rizik zloupotrebe bezviznog režima i njegovo ukidanje, prisilne migracije, posebno iz zemalja visokog migracijskog rizika, sve složenija kaznena djela i postojanje tamne brojke kriminala, također su među unutarnjim sigurnosnim rizicima u BiH.

Retorika ekstremista koji javno, poticanjem pojedinaca na odlazak na bliskoistočna ratišta, potiču na terorističku aktivnost itekako predstavlja sigurnosni rizik

a Poseban izazov s kojim se susreće jugoistočna Europa kao cjelina jest nestabilnost kao rezultat financijskih procesa prelaska na tržišnu ekonomiju, što je rezultiralo ekonomskim zaostajanjem ove regije, te svjetska ekonomska kriza, navodi se u izvješću. Naravno, na sigurnosno stanje u BiH utjecaja imaju ne samo regionalni već i globalni procesi, pa se tako u izvješću spominju i izazovi koje donose aktualna globalna kretanja, a kao posljedica rastućih razlika u razini ekonomskog i društvenog razvoja između bogatog i siromašnog dijela svijeta i rastuće dužničke krize u svijetu, međunarodnog terorizma u svim njegovim pojavnim oblicima, stalnog ugrožavanja životne sredine, nekontrolirane proizvodnje i prodaje oružja te inteniviranje prisilnih migracija kao posljedice oružanih sukoba i društvenih kretanja u nekim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?