sarajevo

Povlastice za 'ranjive' skupine učenika i studenata

ucenici
26.11.2016.
u 11:18

"Prava djece branitelja iz Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992-1995) tijekom redovitog srednjoškolskog obrazovanja te dodiplomskog i poslijediplomskog studija na fakultetima u Sarajevskoj županiji", tema je radionice koju je u Sarajevu organizirala Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, prenosi Fena. 

Iz ove udruge istaknuli su da je potrebno prepoznati podzastupljene skupine u sustavu obrazovanja, kako bi svim učenicima i studentima bila pružena odgovarajuća podrška i olakšan pristup obrazovanju.

Također, dodali su, potrebno ih je potaknuti na školovanje i omogućiti im ulaz na obrazovne institucije te definirati "ranjive" skupine učenika i studenata kojima je, zbog različitih okolnosti i čimbenika, potrebna dodatna podrška u ustrajanju u obrazovanju.

Podzastupljene skupine učenika i studenata su sve skupine učenika i studenata koje u određenoj državi imaju otežan pristup obrazovanju, ili im je, iz objektivnih razloga, potrebna dodatna podrška ili prilagodba kako bi pod jednakim uvjetima upisali i završili školovanje.

Na radionici je zaključeno da bi djeca smrtno stradalih branitelja iz rata u BiH, djeca zatočenog ili nestalog branitelja, djeca ratnog vojnog invalida i djeca dragovoljaca, trebala imati određena prava i povlastice kao podzastupljene i "ranjive" skupine u obrazovanju, dok djeca živućih branitelja ne ostvaraju puna prava.

Pokrovitelj ovoga projekta je Ministarstvo za obrazovanje, nauke i mlade SŽ, priopćeno je iz Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?