Realizacija projekta u FBiH

Povećava se broj upisanih vlasnika i suvlasnika u registar nekretnina, muškaraca je više nego žena

16.06.2017.
u 15:00

Nedavno je Vlada FBiH prihvatila 14. tromjesečno izvješće o provedbi projekta registracije nekretnina u Federaciji BiH i konstatirala kako je projekt ostvario napredak u skladu s planiranom dinamikom provedbe u izvještajnom razdoblju, piše Večernji list BiH. Intenzivni pregovori s timom Svjetske banke na restrukturiranju projekta registracije nekretnina završeni su u ovom tromjesečju, nakon čega je pokrenuta i službena procedura za restrukturiranje projekta u institucijama FBiH i BiH.

Povećanje upisanih vlasnika

Sukladno usuglašenom s članovima tima Svjetske banke, predmet restrukturiranja projekta registracije nekretnina u Federaciji BiH obuhvaća izmjene u okviru rezultata i kontrole te vremensko produljenje roka provedbe projekta za 18 mjeseci, čime se trenutačni rok završetka projekta 31. srpnja 2018. godine prolongira do 31. siječnja 2020. godine.

Sukladno definiranoj metodologiji završena su 43 izvješća o mapiranju potencijalno ranjivih skupina, od čega su izvješća za tri općine završena tijekom ovog tromjesečja. Ukupan broj zaprimljenih zahtjeva u bazi podataka katastra nekretnina u Federaciji BiH s krajem ovog tromjesečja iznosi 1,18 milijuna, od čega je 95 posto zaprimljenih zahtjeva i riješeno. Početno stanje utvrđeno je u veljači 2014. godine kada je u zemljišnoj knjizi evidentirano ukupno 5,55 milijuna vlasnika i suvlasnika upisanih u B list - vlasnički list zemljišne knjige u FBiH. Tijekom ovog tromjesečja u FBiH du dodatno upisana 58.152 vlasnika i suvlasnika, od čega su 52.424 odnosno 90 posto s jedinstvenim matičnim brojem. Tijekom projekta došlo je do povećanja postotka upisanih vlasnika i suvlasnika s jedinstvenim matičnim brojem s 20 posto na 24 posto. Od 0,73 milijuna vlasnika i suvlasnika upisanih tijekom projekta, 51,8 posto je upisano s jedinstvenim matičnim brojem. U ovom tromjesečju je registrirano 26.319 muškaraca i 19.623 žene među vlasnicima i suvlasnicima s jedinstvenim matičnim brojem, tako da ukupan broj vlasnica i suvlasnica s jedinstvenim matičnim brojem u zemljišnoj knjizi sada iznosi 462.111, a ukupan broj vlasnika i suvlasnika upisanih u zemljišnu knjigu s jedinstvenim matičnim brojem iznosi 743.006.

Riješeno 87% predmeta

Ukupan broj zaposlenih u zemljišno-knjižnim uredima FBiH je tijekom 2016. godine neznatno povećan sa 161 na 165. Od ukupnog broja zaposlenih u zemljišno-knjižnim uredima, 138 odnosno 84 posto su zemljišno-knjižni referenti, a 27 odnosno 16 posto zaposlenih službenici za administrativne poslove. Ukupan broj zaprimljenih predmeta u FBiH u elektronički vođenoj zemljišnoj knjizi iznosi 1,161.336, od čega je 87 posto predmeta i riješeno. Ukupan broj neriješenih predmeta zaključno s krajem ovog tromjesečja iznosi 119.460 odnosno 45 posto od ukupnog broja zaprimljenih predmeta sustavnog usuglašavanja podataka o nekretninama. Analiza strukture ukupnog broja riješenih predmeta sustavnog usuglašavanja podataka o nekretninama između zemljišne knjige i katastra u FBiH pokazuje da se, zaključno s ovim tromjesečjem, od 144.130 riješenih predmeta, 40 posto odnosi na one uspostave po različitim pravnim osnovama, a 60 posto riješenih predmeta su ostali predmeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?