Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Povećan broj ugriza zmija, 11 
osoba spašeno u SKB Mostar

02. studenoga 2018. u 16:00 0 komentara 309 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Iako smo ušli u studeni, zmije još uvijek vrebaju žrtve u Hercegovini. Prije desetak dana u Ljutom Docu, mjestu između Širokog Brijega i Mostara, čovjeka je ugrizao poskok. Čovjek zmiju nije vidio u travi pa je na kraju završio u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar gdje mu je pružena pomoć, gdje je dobio serum protiv zmijskog ugriza, te mu je na kraju spašen život.

Kako je za Večernji list rekla doc. dr. sc. Jadranka Nikolić, predstojnica Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar, ove godine zabilježen je nešto veći broj ugriza zmija nego što je to bio bilo prethodnih godina.

Svi pacijenti spašeni

- Tijekom ove godine u našoj Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar liječili smo 11 bolesnika koji su imali jasnu kliničku sliku ugriza zmije otrovnice. Svi pacijenti povoljno su reagirali na ordiniranu terapiju te su pušteni na kućno liječenje dobrog općeg stanja. Na sreću, nije bilo smrtnih ishoda bolesti. Sveukupno gledajući, obično godišnje imamo od 5 do 10 ovakvih bolesnika - govori nam predstojnica Nikolić. Dodaje kako u Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar posjeduju dovoljne količine specifičnog seruma protiv zmijskog ugriza te svake godine racionalno planiraju njegovu nabavu. Inače, poskok je najotrovnija europska zmija i nakon ugriza potrebno je žurno reagirati kako bi se izbjegao tragičan ishod. Posljednja smrt nastala zbog ugriza zmije zabilježena je u ljeto 2015. godine kada je muškarca ugrizla otrovnica dok je brao rajčicu u svome vrtu u neumskom zaleđu.

Što nakon ugriza

- Nakon ugriza potrebno je odmah krenuti prema najbližoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj se može dobiti potrebni serum. Također, preporučuje se da pacijent pije veće količine vode kako bi se razrijedila koncentracija otrova u krvi i žrtva se ne smije zamarati, odnosno trčati, jer tako samo pospješuje cirkulaciju i širenje otrova u organizam - rekli su naši sugovornici.

S druge strane, veterinari poručuju kako zmije grizu samo kada misle da su ugrožene, iz čega se izvlači zaključak kako u većini slučajeva do ugriza dolazi zbog ljudske nepažnje.

Nedavna priča o mladoj Nizozemki koja je na Biokovu pokušala pomaziti poskoka, a na kraju završila u splitskoj bolnici gdje su joj spašavali život, dovoljno govori do kojih granica ljudski nemar može ići. Predviđanja su kako će ovakvih slučajeva biti još više u budućnosti jer je sve manje ljudi na selu, a broj zmija u prirodi povećava se već godinama. Svi naši sugovornici još jednom pozivaju na oprez jer zmije u Hercegovini još nisu ušle u fazu hibernacije. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.