Zbog manjkavosti zakona

Posvojitelji u Federaciji bez plaća tijekom adaptacijskog razdoblja

28.07.2022.
u 07:00

Rodiljska odsutnost ili adaptacijsko razdoblje za roditelje posvojitelje vrijedi do godinu dana starosti tog djeteta, s druge strane, kako bi dijete uopće moglo biti usvojeno, treba imati najmanje tri mjeseca

Stotine parova na području Federacije BiH pokrenulo je proceduru za posvajanje djeteta koja je dugotrajna i mukotrpna te najčešće završi bez rezultata, piše Večernji list BiH.

Djeca ostaju u ustanovama, a obiteljski stanovi i kuće bez dječjeg smijeha. Oni pak rijetki koji uspiju nakon završetka postupka posvojenja, suočavaju se s novim problemom. Kako poslodavcu opravdati vrijeme provedeno s tek posvojenim djetetom?

Naime, Zakon o radu ne tretira tu problematiku, odnosno rodiljska odsutnost ili adaptacijsko razdoblje za roditelje posvojitelje vrijedi do godinu dana starosti tog djeteta, s druge strane, kako bi dijete uopće moglo biti usvojeno, treba imati najmanje tri mjeseca. Ako uzmemo u obzir dugotrajnu proceduru potrebnu da se to isto dijete posvoji, u najboljem slučaju ono je kod posvojitelja za pola godine do godinu dana, odnosno kada već ima devet odnosno petnaest mjeseci. Dakle, posvojitelji u tom slučaju nemaju pravo na roditeljsku odsutnost te su, kako bi vrijeme provodili s djetetom, primorani uzimati neplaćene dopuste, godišnje odmore ili bolovanja.

Prepoznata potreba

Ova problematika našla se nedavno i na Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH iz kojeg je već nekoliko puta upućena inicijativa Vladi Federacije BiH da se pronađe rješenje za roditelje posvojitelje. Iz Vlade Federacije BiH pak navode kako su prepoznali potrebu da se posvojiteljima omogući da se tijekom obveznog adaptacijskog razdoblja, koje je propisano Obiteljskim zakonom Federacije BiH, u potpunosti posvete maloljetnom djetetu koje posvajaju, ostvare s njim kvalitetnu emotivnu vezu i tako zadovolje potrebe i interese maloljetnog djeteta te mu olakšaju privikavanje na novu obitelj.

Shodno navedenom izražena je spremnost da se riješi spomenuto pitanje te u navedenom smislu iniciraju izmjene i dopune relevantnih propisa te da se upute u parlamentarnu proceduru. - Međutim, pri razmatranju načina realizacije spomenutog pitanja utvrđeno je da je u konkretnom slučaju potrebno napraviti odgovarajuće analize i dodatne procjene utjecaja propisa s obzirom na to da je riječ o sustavnom pitanju u nadležnosti više institucija koje se ne može riješiti izmjenom ili dopunom jednog propisa.

Plaćena odsutnost

Ako bi se radnim zakonodavstvom i utvrdilo pravo na plaćenu odsutnost posvojiteljima za vrijeme cjelokupnog ili dijela adaptacijskog razdoblja, i dalje bi ostalo otvoreno pitanje načina financiranja tog prava, odnosno moralo bi se utvrditi na čiji bi se teret isplaćivala naknada plaće za vrijeme njegova korištenja - istaknuli su iz Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH. Dodaju kako bi se ovo pitanje moglo riješiti Zakonom o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u Federaciji BiH, odnosno posebnim propisom u skladu s odredbama Zakona o radu kojim će se regulirati i pitanje naknada za rodilje koje su u radnom odnosu. - Što bi podrazumijevalo da se na jednak način urede uvjeti pod kojima bi se pravo na naknadu plaće u smislu navedenog ostvarivalo, kao i da se urede pitanja koja se odnose na visinu navedene naknade i način njezina financiranja - zaključili su iz ovog ministarstva. Inače, u bh. domove za djecu bez roditeljske skrbi svake godine bude smješteno oko 1000 djece, a tek nekoliko njih uspije dobiti roditelje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?