izložba tornjaka

Posušje ima najljepšeg tornjaka - Tropica

28.04.2018.
u 12:46

U posljednje vrijeme najviše razloga za slavlje imaju vlasnici pastirskog psa tornjaka koji je nedavno priznat kao pasmina, na oduševljenje uzgajivača u BiH. Jedan od njih je Tomislav Begić Tomija iz Posušja, koji više od deset godina uzgaja ovu pasminu, a njima je “zarazio” i svog sina Marina. Da su na pravom putu, dokaz su brojna priznanja. Najnovije je stiglo iz Tomislavgrada na specijaliziranoj izložbi tornjaka Memorijal “Drago Šarić”, gdje je Marinov mužjak Tropico Miral Castle proglašen najljepšim na izložbi.

- Zahvaljujem Kinološkom klubu Tornjak Tomislavgrad na odličnom prijemu i organizaciji natjecanja, kao i sucu Zdravku Pranjiću Brižankiću na korektnom suđenju. U vrlo jakoj konkurenciji pasa nije mu bilo lako odlučiti tko će biti najbolji - govori Tomija.

Iza njih su brojna natjecanja, izložbe i druženja poslije kojih imaju samo pozitivna iskustva.

- Svakako bih izdvojio veliki uspjeh iz Bruxellesa 2016. godine, gdje je ovaj pas proglašen prvakom Europe u međurazredu te osvojeno prvo mjesto na specijalki tornjaka u Kupresu u kategoriji mladog psa iste godine - kaže nam mladi Marin.

Tornjak je bh. autohtona pasmina. Za njega kažu kako je riječ o prijateljski raspoloženom i staloženom psu koji je izrazito povezan s vlasnikom, obitelji, a na poseban način i s djecom.

- Ovog prekrasnog primjerka smo dobili na dar od obitelji Ćorhasanović iz Orašja, Ruzmira i Marije, također zaljubljenika u ovu pasminu. Nikada s njim nismo imali problema i rado ga preporučam svima - savjetuje Tomija.

Uzgoj i briga za tornjaka nije jednostavan posao i traži mnogo odricanja i vremena, a puno kilometara se prijeđe kako bi ga se pokazalo na izložbama. Ali i za to imaju dobrih ljudi koji im pomognu.

- Posebna zahvala ide Darku Vicanu, koji nam je stalno na raspolaganju kada je u pitanju korištenje automobila i prikolice za prijevoz, te Hrvoju Kraljeviću koji je postao naš “službeni” vozač, a na sebe je preuzeo i plaćanje ručka na putu - uz smijeh zaključuje Marin. 


Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije