Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Poslovna zgrada Autocesta gradit će se u središtu Mostara

04. veljače 2019. u 13:00 0 komentara 309 prikaza

Jedna od federalnih institucija, čije je sjedište zakonski u Mostaru, konačno će izgraditi vlastiti poslovni objekt. Nakon više od osam godina podstanarskog statusa Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH krenulo je u projekt izgradnje svoje poslovne zgrade u gradu na Neretvi, piše Večernji list BiH. 

Lokacija poznata

Vlada Federacije dala im je formalnu suglasnost za to, a nakon što je planom poslovanja JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za 2018. godinu bila predviđena nabava projekta, zemljišta-objekta za poslovnu zgradu u Mostaru. Kako su naveli u svom zahtjevu Vladi, u vezi s trajnim rješenjem pitanja smještaja JP Autoceste FBiH već su poduzete radnje u smislu istraživanja pogodnih lokacija te imovinsko-pravnog statusa i dobivanja potrebnih dozvola.

- U samom središtu grada Mostara, na križanju ulica Dr. Ante Starčevića i Alekse Šantića (ima izlaz na obje ulice), na udaljenosti od 100 metara od zgrade federalne Vlade u Mostaru (zgrada Integra) i 50 m od Španjolskog trga nalazi se parcela k. č. broj 3786 KO Mostar II kojoj odgovara parcela starog premjera k.č. 1270/1 KO Mostar u površini od 1430 četvornih metara. Riječ je o čestici pravokutnog oblika koja je katastarski i u zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo i posjed Vlade Federacije BiH s udjelom 1/1 bez ikakvih upisanih tereta.

U posjedovni list na parceli upisane su kuća i zgrada površine 1160 četvornih metara, koje u stvarnosti ne postoje i uništene su u ratnim razaranjima, a građevinski materijal je uklonjen s parcele, naveli su iz Autocesta FBiH u dopisu resornom ministarstvu tražeći da se ovaj njihov dopis prezentira Vladi FBiH i ona upozna s namjerom izgradnje poslovne zgrade ovog poduzeća na spomenutoj parceli.

Odgovarajuća naknada

Vlada je nedavno i prihvatila ovaj zahtjev, uz zaključak da se tražena lokacija u Mostaru dodijeli JP Autoceste FBiH uz odgovarajuću naknadu. Kada se izgradi spomenuti objekt, Autoceste FBiH će biti među rijetkim entitetskim institucijama čije je sjedište u Mostaru, a koje imaju trajno riješeno pitanje smještaja. Postojeći objekt zgrade Vlade FBiH u Mostaru nedostatan je za sve potrebe federalnih ministarstava i drugih institucija čije je sjedište u najvećem hercegovačkom gradu. Zbog toga pojedina ministarstva i danas koriste zakupljene prostore u gradu.

Nakon što dugo nisu poduzimane nikakve mjere na rješavanju ovog problema, Vlada FBiH donijela je odluku o kupnji objekta “Staklene banke” u kojoj bi nakon rekonstrukcije trebalo biti sjedište četiriju federalnih ministarstava i nekolicine drugih entitetskih institucija. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.