Društvo prijatelja prirode "Lipa" Odžak među aktivnijim članovima Saveza planinara BiH

Posavska ravnica mnogima nije bila prepreka da se zaljube u planine

21.01.2024.
u 20:10

Od malenog društva tijekom 20-ak godina rada izrasli su u organizirano i jedno od najaktivnijih društava Saveza planinara BiH s oko 200 članova s pristupnicama

Promocija zdravog života i boravka u prirodi, podizanje svijesti o nužnoj zaštiti životne sredine, druženje uz planinarenje na pitomim obroncima Vučjaka nadomak Odžaka, kao i osvajanje gotovo svih značajnijih planinskih vrhova u BiH, pa i Europe te nekih u svijetu okuplja Društvo prijatelja prirode "Lipa" Odžak, piše Večernji list BiH.

Čuvari okoliša

Osnovano je na inicijativu skupine planinara i zaljubljenika u prirodu jer su željeli potaknuti razvoj masovnijeg boravka u prirodi, jačati svijest o očuvanju prirodnih ljepota, zaštite životne sredine. Od malenog društva tijekom 20-ak godina rada izrasli su u organizirano i jedno od najaktivnijih društava Saveza planinara BiH s oko 200 članova s pristupnicama. Djeluje kroz rad sekcija. Uz planinarsku, aktivna je ekološka, biciklistička, botanička i gljivarska sekcija, a u razvoju su izviđačka, ornitološka, arheološka, rafting i druge. Time potvrđuju kako posavska ravnica uopće ne mora biti prepreka za zaljubljenost u planine. - Društvo se angažmanom svojih članova i prijatelja profiliralo kao jedna od temeljnih poluga očuvanja okoliša i svijesti o skladnom suživotu s prirodom. U našoj zemlji i regiji uspostavljen je sustav života i rada u kojem se vodi briga o budućnosti svih naraštaja, a eliminirani su negativni utjecaji čovjeka na prirodu i očuvana biološka raznolikost. Organiziramo izlete, šetnje, pohode, ture, susrete, ekspedicije. Populariziramo i širimo ljubav prema prirodi u školama, izrađujemo i Ekološki bilten, a mediji nam također daju potporu praćenjem naših manifestacija - kaže Lubina. Odžačka Lipa je prošle godine organizirala ravno 95 društvenih aktivnosti, među kojima je bilo 65 šetnji, izleta i pohoda u kojima su obišli gotovo sve najznačajnije vrhove u BiH, regiji, pa i svijetu. Pokretač i inicijator Društva je Ivo Lubina koji iza sebe ima osvojene svjetske vrhove kao što su Kilimandžaro, Musala, Ararat, Gran Paradiso..., no važniji je, kaže, niz značajnih uspona i pothvata koje su ispenjali članovi Društva u BiH, Austriji, njemački vrhovi i vrhovi švicarskog kantona Ticino, Francuske (Mont Blanc) i Španjolske (Pico del Teide). Realizirali su desetke ekoloških akcija, uređenja gradskog parka, prostora ispred škola, ulica, trgova, kružnog toka i sličnih mjesta, kao i sadnju raznih sadnica.

Živjeti s prirodom

U suradnji s Centrom za kulturu Odžak "Lipa" je kraj prošle i početak ove godine obilježila predavanjima pod zajedničkim nazivom "Živjeti s prirodom". - Cilj nam je obraditi još ljekovito bilje, zaštitu prirode i ljudske sredine, značaj bioraznolikosti, utjecaj planinarenja na zdravlje, prirodna bogatstva i sl. teme - ističe predsjednik "Lipe" Ivo Lubina. U Centru za kulturu Odžak okupili su tako 60-ak zainteresiranih da poslušaju predavanje "Čarobni svijet gljiva" dr. sc. Tomislava Lukića, vrsnog poznavatelja gljiva. Slušatelji su imali priliku pratiti razvoj gljiva od prije 400 milijuna godina do danas na arheološkim artefaktima prikaza gljiva kroz vrijeme i čovjekova zainteresiranost za njih. Korisni su bili i savjeti kako razlikovati otrovne od jestivih gljiva, kako se beru ili pak spremaju za jelo. Zanimljivo je predavanje imao i ugledni bh. astronom Muhamed Muminović, nakon kojeg su se svi počastili toplim kestenima na Kestenijadi, manifestaciji koju je Lipa već uspješno organizirala u Gradačcu i Orašju. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije