Orašje

Posavina ima velike potencijale za proširenje stočarske proizvodnje

26.02.2016.
u 08:00

Naglašeno je kako je cilj okupljanja oživljavanje i pokretanje poljoprivredne i stočarske proizvodnje, zajedničko djelovanje te povezivanje svih institucija od resornih ministarstava, privatnog do bankarskog sektora

Amfiteatar Školskog centra fra Martina Nedića u Orašju bio je pretijesan za sve posjetitelje skupa koji je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade PŽ o temi “Razvoj stočarstva, potpora bankarskog sektora i nadležnih institucija”, piše Večernji list BiH. Okrugli stol okupio je više od 250 sudionika, veliki broj poljoprivrednika, poduzetnika, bankara, predstavnika institucija, a na skupu je ujedno promoviran projekt mesne industrije Prima Vip Orašje, koja će ovih dana započeti s radom.

Prednosti Posavine

Naglašeno je kako je cilj okupljanja oživljavanje i pokretanje poljoprivredne i stočarske proizvodnje, zajedničko djelovanje te povezivanje svih institucija od resornih ministarstava, privatnog do bankarskog sektora. Uz brojne predstavnike Vlade PŽ-a, na skupu je bio predstavnik Veleposlanstva Turske Sedatu koji se puno angažirao oko održavanja skupa, zatim generalni direktor Ziraat banke u BiH Ali Riza Akbas. Uime Vlade PŽ-a skupu se prvi obratio predsjednik Vlade Marijan Klaić, te izrazio zadovoljstvo velikim brojem okupljenih. Klaić je zahvalio predstavnicima turskog Veleposlanstva i Ziraat banke na njihovoj ulozi u poticanju oblasti stočarstva u PŽ-u naglasivši kako Posavina ima velike potencijale za razvoj cjelokupne poljoprivredne proizvodnje.

- Nakon što su osigurani uvjeti, sredstva i otkup, s ozbiljnim partnerima, vjerujem kako će ova proizvodnja zaživjeti u PŽ-u. Posavina je žitnica BiH u kojoj je dobar dio stanovništva okrenut poljoprivrednoj proizvodnji. Ima sve komparativne prednosti, plodne oranice, dovoljno vode, povoljnu klimu i vrijedne ljude koji znaju proizvoditi, a na nama je stvarati uvjete u kojim će takva proizvodnja biti odgovarajuće nagrađena. Otvaranje i početak rada nove klaonice iznimno je značajan projekt za Posavinu i uvjeren sam kako će dati potreban zamah razvoju i proširenju stočarske proizvodnje na širem posavskom području, kazao je Klaić. Zadovoljstvo dolaskom u Orašje i otvorenošću za poticanje poljoprivrednih projekata izrazio je i generalni direktor Ziraat banke u BiH Ali Riza Akbas koji je sudjelovao u radu okruglog stola, te istaknuo kako je ova banka na tržištu BiH prisutna oko 20 godina.

- U posljednje 3-4 godine napravili smo veliki iskorak u poslovanju jer naš prvenstveni cilj je pomoć u ekonomskom razvoju BiH. Ziraat banka želi sudjelovati u razvoju poljoprivrede u BiH, osobito u stočarskoj proizvodnji. Možemo se pohvaliti kako je naša prva kreditna linija od 100 milijuna eura iskorištena s više od 95 posto, dok je nova linija od 50 milijuna eura od prošle godine iskorištena u opsegu oko 30 posto, a kroz povoljne kredite namijenjena je za mala i srednja poduzeća, obrtnike i fizičke osobe kao potpora u samozapošljavanju i održivosti zapošljavanja, kazao je, među ostalim, Ali Riza. Ministar u Vladi PŽ Mato Brkić upriličio je prezentaciju poljoprivrednih potencijala PŽ, te naglasio kako Posavina ima odgovarajuće uvjete za razvoj stočarske proizvodnje, pogotovo govedarstva. Glavna je prednost Posavine u odnosu na druga područja u FBiH što ima velike količine obradivih poljoprivrednih površina, te iskustvo u proizvodnji goveđeg mesa.

- Od oko 24.000 ha, čak 90 posto poljoprivrednog zemljišta je u vlasništvu privatnih osoba, a svega 10 posto obradivih površina u vlasništvu države te smatram kako u PŽ trebamo kombinirati i vezati ratarsku proizvodnju s jednim oblikom stočarske. Idealna je prilika s projektom klaonice u Orašju uvezati četiri stvari koje su nužne za pokretanje govedarske proizvodnje, a to su kapital, otkupljivač, sigurno tržište i poljoprivredni proizvođači. Apsolutno sam siguran u uspjeh projekta, kazao je Brkić.

Projekt novog zapošljavanja

O projektu klaonice u Orašju govorili su partneri projekta i vlasnici mesne industrije Prima Vip Orašje Kasim Selimović i partner iz Turske Sadik Sezer. Smatraju kako će osigurati približno 15.000 grla stoke za razvoj stočarstva, a uz to, među prioritetima je osigurati i stočnu hranu. Projektom žele uspostaviti kooperantski odnos sa svima koji se žele baviti tovom junadi, polazeći od osiguranja tovnog materijala i stočne hrane za one koji nemaju vlastitu ratarsku proizvodnju.

- Plan je dostići godišnju proizvodnju od 15 do 20.000 tovne junadi, što daje neto težinu proizvoda od 5-6 tisuća t mesa, a što je ravno jednoj trećini odobrenog iznosa izvoza za Republiku Tursku. Ovom investicijom bit ćemo pozitivan primjer i drugima u BiH, a korist će imati ne samo oni koji su izravno uključeni u proizvodnju nego i cijel PŽ jer će ovaj projekt doprinijeti novom zapošljavanju mladih i razvoju stočarske i ratarske proizvodnje, istaknuli su investitori. Skupu se na koncu obratila i Svetlana Cenić, generalna direktorica Regionalne poslovne asocijacije Biznis plus, te pozvala prisutne u Bihać na tematski skup o prekograničnoj suradnji, istaknuvši da je glavni cilj uvezati vlast, tvrtke i novac. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?