Pozitivan trend

Porezna uprava naplatila 2,164 milijarde maraka javnih prihoda

08.03.2017.
u 10:00

Vlada Republike Srpske razmatrala je na radno-konzultativnoj sjednici informaciju o stanju i aktivnostima u nadležnosti Porezne uprave, prema kojoj je ova institucija zadržala pozitivan trend u naplati javnih prihoda prošle godine s naplaćenih 2,164 milijarde KM. Od tog iznosa naplaćeni su izravni porezi u iznosu od 434,28 milijuna KM, što je više za 24,95 milijuna, odnosno šest posto više u odnosu na prethodnu godinu, priopćeno je iz Ureda Vlade za odnose s javnošću. “Ukupno je naplaćeno 1,376 milijardi KM doprinosa, što je gotovo na prošlogodišnjoj razini, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 350,65 milijuna KM, što je više za 14,04 milijuna KM, odnosno četiri posto više u odnosu na prethodnu godinu”, navodi se u priopćenju. Pozitivan trend u naplati javnih prihoda Porezna uprava RS-a zadržala je iako je, u cilju smanjenja poreznog opterećenja gospodarstva, došlo do niza izmjena zakonskih propisa, kao što je ukidanje oporezivanja dividendi i udjela u dobiti, smanjenje naknada za korištenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije te izmjena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara i drugo.

Prošle godine doneseno je 126.727 opomena za plaćanje dospjelih poreznih obveza na iznos od 445,52 milijuna KM, dok su u 2015. godini donesene 56.134 opomene za plaćanje dospjelih poreznih obveza na iznos od 239,45 milijuna KM. Porezna uprava RS-a u ovoj godini planira prikupiti ukupno 2,27 milijardi KM javnih prihoda, što je za četiri posto više u odnosu na ostvarenje prošle godine. “U prva dva mjeseca ostvareni su vrlo dobri rezultati u naplati s naplaćenih 319,65 milijuna KM, što je za čak 28,9 milijuna KM ili 10 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine”, navodi se u priopćenju.

Porezna uprava je veliki dio svojih aktivnosti prošle godine usmjerila na suzbijanje “sive ekonomije” te su izmjenama i dopunama Zakona o poreznom postupku Republike Srpske, kao dijela reforme gospodarskog sustava Republike Srpske, već poduzeti ozbiljni koraci prema smanjenju obujma “sive ekonomije” u Republici Srpskoj. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?