Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Poremećaji spavanja u posljednje vrijeme izrazito učestali

20. travnja 2018. u 20:34 0 komentara 313 prikaza
Foto: Stojan Lasić
Pogledajte galeriju 1/3

"Medicina spavanja" naziv je drugog ciklusa radionica koje su održane u petak, u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a na kojem je bilo riječi o poremećajima spavanja koji su, po mišljenju stručnjaka, u posljednje vrijeme izrazito učestali.

Jedna od radionica bila je namijenjena stručnjacima medicine spavanja, dok je druga organizirana za širu javnost i na njoj se, između ostalog, govorilo o pristupu bolesniku s nesanicom, o poremećaju disanja u spavanju, o kirurškom liječenju apneje tijekom spavanja, o apneji tijekom spavanja i pospanosti za volanom i drugo.

Danas, u modernoj medicini liječiti šećernu bolest ili hipertenziju (povišen arterijski krvni tlak), a ne znati kako osoba spava, odnosno kako diše dok spava, nije dobar pristup i to je ono što provedbom projekta 'Sllep medicine' želimo promijeniti - istaknuto je na radionici.

Predavači su kazali kako je smisao čitavog ovog projekta podići razinu svjesnosti o problemima poremećaja spavanja te o poremećajima disanja tijekom spavanja, a to su poremećaji koje danas najčešće zovemo apneja tijekom spavanja ili prestanak disanja u snu.

To je poremećaj koji je toliko prisutan, toliko neprepoznat i toliko neliječen da je to jednostavno neodrživo stanje u odnosu na svjetske informacije koje su nam svima dostupne - naglasili su stručnjaci.

- Ovi poremećaji često dovode do hipertenzije koju mi doktori pametno zovemo esencijalna (to je drugim riječima da ne znamo uzrok), a veliki broj pacijenata koji imaju prekide disanja tijekom spavanja, koji imaju još uvijek normalnu razinu glukoze u krvi, imaju stanje koje nazivamo preddijabetes. To znači da će sigurno ako ostanu neprepoznati, neliječeni i nezbrinuti za koju godinu ili ranije završiti sa šećernom bolešću – naglasio je dekan Medicinskog fakulteta u Splitu i predstojnik Zavoda za neuroznanost prof. dr. Zoran Đogaš.

Po riječima prodekanice za znanost na Medicinskom fakultetu u Mostaru Katarine Vukojević, kroz Centar za medicinu spavanja u Mostaru u zadnje dvije godine prošlo je preko 2000 pacijenata koji su imali različitu simptomatologiju u čijoj podlozi je opstruktivna apneja tijekom spavanja.

U našem centru, kaže Vukojević, pacijenti dobivaju sve dijagnostične testove koji procjenjuju te stadije poremećaja na osnovu kojih se dalje određuje terapija.
 
- Kroz ove radionice za stručnjake, ali i za opću populaciju nastojimo ih educirati koji su to poremećaji spavanja, kakva je povezanost s najčešćim bolestima koje opterećuju naše društvo, a to su dijabetes i povećan krvni tlak, i kako mi kao Centar za medicinu spavanja u Mostaru možemo odgovoriti na te probleme, kako ih riješiti i dati adekvatnu liječničku zaštitu našim pacijentima – kazala je Vukojević.

Drugi ciklus radionica održava se u okviru projekta ''Sleep Medicine''. Radi se o projektu prekogranične suradnje u pružanju dijagnostičkih i terapijskih usluga medicine spavanja u području južne Hrvatske i zapadne Hercegovine, a provode ga partneri Medicinski fakultet u Splitu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Projekt je vrijedan oko milijun konvertibilnih maraka, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 85 posto i provodi se u razdoblju od 1. lipnja 2017. do 30. studenog 2019. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.