Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ponovno odbijen zahtjev za Mamićevo izručenje

20. srpnja 2018. u 16:07 0 komentara 84 prikaza

Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je odluku u kojoj se ustvrdilo kako nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića na temelju zahtjeva Republike Hrvatske.

Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić kazao je Feni kako je takva odluka sa stanovišta obrane očekivana, iako mu službeno još nije proslijeđena.

- Što se tiče obrane, mi smo očekivali da će takva odluka biti prema Ugovoru o izručenju i Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći - precizirao je Rajić, navodeći da Tužiteljstvo ima pravo žalbe, uz opasku kako smatra da do toga neće doći.   

U Sudu BiH je prije nekoliko dana održano ročište pred sutkinjom za prethodni postupak, a u vezi sa zamolnicom Republike Hrvatske u postupku izručenja.

Najnovija odluka će, prema ustaljenoj proceduri, biti proslijeđena Vijeću Apelacijskog odjela Suda BiH na preispitivanje, odnosno konačno odlučivanje.

Republika Hrvatska, u međuvremenu, je uputila zamolnicu za Mamićevo izručenje na temelju domaće i međunarodne potjernice koju je raspisao Županijski sud u Osijeku. 

Bivši izvršni direktor zagrebačkog NK Dinamo je, uoči izricanja prvostupanjske presude pred Županijskim sudom u Osijeku kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora, prešao na teritorij Bosne i Hercegovine i tako postao nedostupan organima hrvatskog pravosuđa.

Ubrzo nakon toga uslijedilo je raspisivanje međunarodne tjeralice, ali je njegovo izručenje odbijeno, budući da je Mamić posjeduje i državljanstvo BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.