SOS broj

Pomoć zatražila tri muškarca i 1500 žena

nasilje
09.07.2016.
u 08:43

Spas preko SOS broja 1264, namijenjenoga za pomoć žrtvama nasilja u RS-u, u ovoj godini potražilo je više od tisuću i pol osoba koje su trpjele fizičko i psihičko zlostavljanje. Na meti nasilnika uglavnom je nježniji spol, ali su zaštitu od zlostavljanja zatražila i tri muškarca. Stručnjaci objašnjavaju kako je ženama teško priznati da trpe nasilje, a muškarcima još teže, zbog čega se pretpostavlja kako je veći broj žrtava nego što to statistika pokazuje. Iz Ministarstva obitelji, mladih i sporta RS, koje upravlja SOS linijom, istaknuli su da podatke o žrtvama nasilja prikupljaju tri organizacije u RS.

- Do kraja svibnja evidentirano je 1505 poziva na SOS telefon, a čak 847 ih je zabilježila Udruga građana “Budućnost” iz Modriče - naveli su iz Ministarstva. Dodali su kako je među ženama koje traže pomoć mnogo nezaposlenih, zbog čega su često primorane trpjeti nasilje jer su financijski ovisne o zlostavljačima i pribojavaju se za egzistenciju. Žrtve su najčešće izložene fizičkom i psihičkom maltretiranju, dok se seksualno i ekonomsko pojavljuju nešto rjeđe. Vrlo često se događa da žrtve istodobno trpe više oblika zlostavljanja.

- Kada je u pitanju trajanje nasilja kojem je žrtva izložena, one se prilikom poziva na broj 1264 najčešće izjašnjavaju kako nasilje trpe već nekoliko godina - naveli su iz Ministarstva. Brojke pokazuju kako je ove godine pomoć preko SOS broja zatražilo oko 800 osoba manje u odnosu na razdoblje prije tri godine, piše “Glas Srpske”. Međutim, stručnjaci napominju da na osnovi broja osoba koje su pozvale broj 1264 nije moguće pouzdano tvrditi da je smanjen i broj žrtava nasilja u RS.

- Pravi broj ostaje nepoznanica jer ljudi zbog sramote izbjegavaju prijaviti nasilje. Mnogi su već doživjeli jedno poniženje i pokušavaju izbjeći dodatnu traumu kojoj bi bili izloženi razgovorom o nasilju - objašnjava psiholog Aleksandar Milić. Dodaje kako nasilnici uglavnom napadaju slabije od sebe jer na taj način pokušavaju pronaći krivca za nezadovoljstvo koje se nalazi u njima samima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije