Wigemark s premijerima

Polovinom veljače mogla bi stići sredstva MMF-a

wigmark, premijeri
06.11.2015.
u 17:31

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark sastao se danas u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, kako bi razgovarali o provedbi Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu.

S konferencije za novinare održane u pauzi sastanka je poručeno da se u BiH vidi snažno opredjeljenje za europski put, ali i predanost provedbi reformske agende, prenosi Anadolija. 

Wigemark je kazao kako je sastanak bio jako dobar, te da je predstavljen zajednički akcijski plan za provedbu reformske agende. 

Prema njegovim riječima, sve tri vlade su uložile mnogo truda na usuglašavanju i ujedinjavanju zajedničkog akcijskog plana koji pokazuje još jednu predanost provedbi reformske agende, ali iznad svega, i suradnju u interesu svih građana BiH. 

"Ovo je nešto što je dosta rijetko u BiH, da se vidi ovako snažno opredjeljenje i želim čestitati svima koji su na ovome radili. Reformska agenda je tek okvirni dokument za cijeli niz akcijskih planova i mjera koji se izrađuju i u konačnici provode. EU i međunarodne financijske institucije stoje na raspolaganju da u razdoblju od naredne tri godine osiguraju sredstva u iznosu od oko jedne milijarde eura za provedbu predviđenih mjera i 500 milijuna eura za investicije", istakao je Wigemark.

On je dodao kako je BiH konačno počela sustizati susjedne zemlje u procesu EU integracija.

"Po prvi put unazad više godina ova zemlja se približava EU, ostvaruje smisleni napredak, a napredak u provedbi reformske agende je jedan od uvjeta u procesu europskih integracija. BiH je konačno krenula sustizati susjede iz okruženja. Ostaje još stvari da se uradi. Napredak se ostvaruje u različitim oblastima", naglasio je Wigemark.

Poručio je da o mehanizmu koordinacije trebaju odlučiti entitetski predstavnici i da u vezi s tim EU nema neki poseban model koji nudi ili nameće. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako BiH namjerava vrlo brzo, u narednih nekoliko mjeseci, podnijeti aplikaciju za članstvo u EU s kredibilnim izvješćem o provedbi reformske agende koja je postavljena kao ključni uvjet zaključka Vijeća za vanjske poslove EU. Iskazao je snažnu opredijeljenost ka europskim integracijama i nastojanjima da BiH sustigne dinamiku zemalja u regiji. 

"Sasvim smo sigurni da ćemo do kraja godine moći vrlo opravdano reći da je veliki dio reforske agende pretočen u regulatorni okvir, zakone i da je počela njihova provedba u praksi i da ta provedba, ako pogledamo ekonomske parametre, već daje prve očekivane rezultate koji govore o ekonomskom oporavku BiH. To je ključni zaključak ovog sastanka", istaknuo je Zvizdić. 

Premijerka RS Željka Cvijanović je sastanak okarakterizirala kao prvu zajednički analizu svega onoga što su različite razine vlasti u BiH radili u prethodnom razdoblju. Kako je kazala, prva analiza pokazuje da je svaka razina vlasti predano radila. 

"Očekujem da ćemo do kraja godine moći napraviti pravo izvješće, nakon još jedne analize koju ćemo imati. Izvješće o tome što je zapravo naš potencijal i koliko smo sposobni da ono što smo preuzeli i sebi zadali kao zadatak zaista i realiziramo", istaknula je Cvijanović.

Govoreći o tome hoće li BiH do nove godine moći zaključiti pregovore o novom aranžmanu sa MMF-om, premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da se do kraja godine moraju završiti prethodne mjere, a siječanj iskoristiti za tehničke pregovore.

"Siječanj bi iskoristili za tehničke pregovore i na početku veljače bi to bilo izneseno u MMF-u u Washingtonu. Polovinom veljače bi mogla biti operativna sredstva MMF-a", istaknuo je Novalić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije