Društveni problem

Polovina žena u BiH žrtve su nasilja

26.11.2016.
u 07:00

Svaka druga žena u BiH tijekom života bila je barem jednom izložena fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom obliku nasilja, a izvršitelji nasilja najčešće su intimni partneri ili članovi obitelji, pokazalo je istraživanje o nasilju nad ženama u BiH.

U cilju senzibiliziranja društva na problematiku nasilja nad ženama, svake godine u više od 100 zemalja svijeta, od 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, provodi se kampanja “16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja”, a ove godine u BiH ona je u okviru kampanje UN Woman pod nazivom “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama”.

Nasilje u obitelji jedan od najvećih izazova bh. društva, što pokazuje činjenica da je samo u 2013. u BiH prijavljeno 2757 slučajeva nasilja, doneseno 479 sudskih presuda, a pretpostavlja se da 90% slučajeva uopće nije prijavljeno. U BiH je 60% žena nezaposleno, a upravo ekonomska nesamostalnost osnovni je razlog zbog kojeg žene trpe nasilje i ostaju u nasilnom okruženju. Nejednakost među spolovima još je uvijek duboko ukorijenjena u bh. društvu gdje žene nemaju pristup određenim poslovima i suočavaju se s profesionalnom segregacijom i neusklađenošću u plaćama.

Ženama se mora omogućiti mogućnost ravnopravnog djelovanja u društvu te zapošljavanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?