Potpora IBRD-a i EU-a

Poljoprivredi u Federaciji bit će dostupno gotovo 60 milijuna eura

agrar
Ilustracija
03.10.2022.
u 10:03

Izniman rast troškova proizvodnje, ali i poremećeni lanci opskrbe svakako su neki od izazova s kojima se suočava poljoprivredni sektor u BiH

Čak 30 milijuna eura trebalo bi uskoro stići u Federaciju kao dio projekta koji zajmom financira Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), a koji za cilj ima jačanje poljoprivrednog sektora, na što se u ovom izazovnom vremenu gleda kao na veliku priliku za podizanje kapaciteta u proizvodnji domaće hrane, piše Večernji list BiH.

Kada se tomu doda i da EU kroz tri programa pomaže razvoju agrara s 28 milijuna eura, dolazi se do zaključka kako domaćim poljoprivrednicima na raspolaganju stoji ili će u bliskoj budućnosti stajati gotovo 60 milijuna eura.

Strateški ciljevi

Izniman rast troškova proizvodnje, ali i poremećeni lanci opskrbe svakako su neki od izazova s kojima se suočava poljoprivredni sektor u BiH, a kako stvari stoje, osim povećanja iznosa u domaćim proračunima, među ostalim i onom federalnom, od ključnog su značaja i sredstva koja dolaze od međunarodnih financijskih institucija. Federalna Vlada tako je nedavno utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH po sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta otpornosti i konkurentnosti u poljoprivredi u iznosu od 30,700.000 eura od ukupno 61,400.000 eura, odobrenih za BiH.

O kakvom je značajnom projektu riječ, dovoljno govori i popis strateških ciljeva, a neki od njih su pružanje potpore za poljoprivredu otpornu na klimatske utjecaje te jačanje lanaca vrijednosti i razvoj produktivnog partnerstva, unaprjeđenje sustava navodnjavanja i odvodnje radi prilagođavanja na klimatske promjene, kao i jačanje poljoprivrednih informacijskih sustava. Projektom će se također provesti i proces modernizacije kapaciteta, pa se tako planira jačanje standarda kvalitete i sigurnosti hrane, jačanje IT sustava u svrhu povećanja sigurnosti hrane kako bi se izvršilo usklađivanje i ispunjavanje zahtjeva EU te pregled i dogradnja veterinarskih IT sustava, dogradnja fitosanitarnog i sustava za sigurnost hrane.

Novi javni poziv

Istodobno, jačanje kapaciteta domaće proizvodnje, kao i podizanje kvalitete potpomaže i Europska unija, i to kroz nekoliko projekata.

U okviru projekata “EU4Agri”, “EU4Agry-Recovery” i “EU4BusinessRecovery”, koje financira Europska unija, prije nekoliko dana objavljen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru potpore ublažavanju negativnog utjecaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ciljevi poziva su doprinos ublažavanju negativnog poremećaja na tržištu repromaterijala tijekom 2022. godine na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH

U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 3,9 milijuna KM, a sredstva potpore po jednoj prijavi mogu iznositi od 50.000 KM do maksimalno 300.000 KM. Iznos potpore po jednom kooperantu može iznositi od 1500 KM do 15.000 KM. Obvezno financijsko sudjelovanje podnositelja prijave iznosi 25% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova. Sva tri programa imaju bliske ciljeve, no ipak dovoljno specifične kako bi se obuhvatili svi segmenti poljoprivrednog razvoja.

U sklopu projekta “EU4Agri” EU pruža potporu jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. Kroz projekt “EU4Agri-Recovery” EU pruža potporu Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih učinaka pandemije na poljoprivredno-prehrambena poduzeća i operatore ruralnog turizma te osiguranje kontinuiteta njihova poslovanja, dok se kroz projekt “EU4BusinessRecovery” utječe na smanjenje posljedica izazvanih pandemijom na poljoprivredna i turistička poduzeća, mikro, mala i srednja poduzeća. Za sva tri projekta Europska unija izdvojila je 28 milijuna eura. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije