cestovni prijevoz

Pokušati riješiti problem s prijevoznicima koji praktično rade na crno

cestovni promet
17.08.2016.
u 15:53

Vijeće ministara BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, koji je predložilo Ministarstvo prometa i veza.

Tajnik tog ministarstva Igor Pejić kazao je danas Feni da se radi o zakonu koji je Parlamentarna skupština BiH donijela 2002. godine, s jednom izmjenom 2003. godine koji je, kako kaže, zasigurno odavno zaslužio izmjene.

Po njegovim riječima, ovim nacrtom, između ostalog, uređuje se dio koji se tiče nelegalnog prijevoza, što je jako važno za sve prijevoznike u BiH, javlja Fena.

- To je jedna pošast s kojom se pokušavamo boriti. Izmjenama zakona će se pokušati urediti ta oblast na način da, kad je riječ o prijevozu putnika, da se uspijemo izboriti s onim prijevoznicima koji praktično rade na crno, bez da su licencirani, bez da prijavljuju vozače, bez da imaju redove vožnje i slično - kazao je Pejić.

Dodao je da karika koja je vezana s tim dijelom, jeste dio koji se mijenja u vezi inspekcijskog nadzora gdje se omogućava da inspekcijski nadzor i u međunarodnom cestovnom prijevozu provode nadležni entitetski inspektori zajedno s inspektorima Ministarstva komunikacija i prometa BiH, kojih je vrlo malo.

- Naših inspektora sveukupno imaju trojica, tako da je nemoguće pokriti BiH s tim. Ovim dijelom je omogućeno da se i oni uključe u kontrole, odnosno da se pokušamo boriti, posebice s prijevozom na crno, a zatim i svim drugim kontrolama iz nadležnosti tog inspektorata - naveo je Pejić.           

Istaknuo je da se predloženim zakonom uređuje i oblast licenciranja. Po njegovim riječima, kada je riječ o licencama, postojeći zakon je prilično općenito taj dio spomenuo i "ovdje se to nešto detaljnije propisuje".

Naveo je da se to praktično već sad i provodi, jer imaju pravilnike koji su doneseni u potpunosti usklađeni s relevantnim uredbama i direktivama EU.

- Mi to već imamo u pravilnicima u potpunosti usklađeno s pravnom stečevinom EU. To trebamo sada praktično dignuti na jednu višu razinu na način da se ti detalji propišu i zakonom - kazao je Pejić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?