Gračanica

Pokrenuta istraga o smrti rodilje, direktor bolnice otkrio što se dešavalo kobne noći

24.05.2024.
u 14:09

Direktor Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ Elvis Bektić tvrdi da su porod obavila dvojica ginekologa po protokolu važećih europskih standarda

Na Akušerskom odjelu Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ u Gračanici u srijedu oko 19 sati obavljen je porod pacijentice E. H. (29), kojem su nazočila dvojica ginekologa. Rođena je zdrava beba. Dva sata kasnije, uslijed nastalih komplikacija, liječnici su rodilju uputili u UKC Tuzla, ali je ona, nažalost, preminula na putu do Lukavca.

Naređena obdukcija

Prema informacijama iz MUP-a Tuzlanske županije, u 21.15 sati iz Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) saopćeno je policiji u Lukavcu da je u njihovu ustanovu sanitetskim vozilom iz Opće bolnice Gračanica dovezena žena inicijala E. H. bez znakova života, te da je smrt konstatirao liječnik Doma zdravlja Lukavac.

- Prema navodima iz prijave, E. H. je zbog komplikacija nakon poroda u Općoj bolnici u Gračanici, u pratnji medicinskog osoblja, upućena u UKC Tuzla, ali je tokom hitnog prijevoza preminula, te je dovezena u SHMP Lukavac, gdje je pokušana reanimacija pacijentice, ali, nažalost, bezuspješno - navodi se u saopćenju MUP-a TŽ.

O događaju je obaviješten županijski  tužitelj iz Tuzle, koji je naredio obdukciju tijela preminule rodilje, kako bi se utvrdio uzrok smrti.

- Iz gračaničke bolnice izuzeta je relevantna medicinska dokumentacija - kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužiteljstva TŽ.

Sve poduzeli

Povodom ovog događaja, izjavu za „Avaz“ dao je i dr. Elvis Bektić, direktor Opće bolnice u Gračanici.

- Mogu potvrditi da je porod pacijentice E. H. obavljen na Akušerskom odjelu naše bolnice oko 19 sati, u nazočnosti dvojice ginekologa, i protekao je uobičajeno, bez komplikacija. Rođena je zdrava beba i smještena je na odjel. Oko dva sata kasnije došlo je do određenih komplikacija kod rodilje. Liječnici su poduzeli sve neophodne mjere te su zbog nastalih komplikacija odlučili pacijenticu sanitetskim vozilom, uz medicinsku pratnju, poslati u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo UKC-a u Tuzli. Pacijentica je, nažalost, preminula na putu do Lukavca. Ginekolozi su porod obavili postupajući po protokolu važećih europskih standarda - kazao je dr. Bektić.

Potrebne istražne radnje poduzeli su istražitelji OKP PU Lukavac, a sve daljnje radnje, prema uputama tužitelja, u narednom periodu poduzimat će istražitelji OKP PU Gračanica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije