na žlicu

Pojedite paštu grah – ako je pripremate za više dana držite se ovog korisnog savjeta!

pašta grah
27.09.2022.
u 12:06

U Dalmaciji se pašta fažol, ili kako smo mi naučili grah, tradicionalno kuha na kosti od pršuta. Imate li finu kost od pršuta, razdvojite je preko zglobova, skuhajte u posebnom loncu i tu juhu ćete koristiti za kuhanje graha.

 | Autor : Kristina Štedul Fabac/Pixsell Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Pašta fažol

Sastojci:

500 g graha (trešnjevca ili putera)

250 g tjestenine, pužići

kost od pršuta (ako nemate možete koristiti suha svinjska rebra, 300 g)

1 veća glavica luka

2-3 žlice maslinova ulja

sol

Za pešt:

50 g slanine, masniji dio 

stručak svježeg peršina

4 režnja češnjaka

 | Autor : Duško Jaramaz/Pixsell Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Priprema:

Grah namočite preko noći (ili ga ujutro stavite namakati pa popodne skuhajte varivo za sutra). U lonac stavite kuhati kost od pršuta ili svinjska rebra. Kad je meso otprilike napola kuhano dodajte grah i nastavite kuhati oko 2 sata. Na tavici zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte sitno sjeckanu glavicu luka. Kad se luk zazlati ubacite ga u juhu. U međuvremenu pripremite pešt: nožem sitno nasjeckajte slaninu, češnjak i peršin dok ne bude kao gusta krema. Dodajte pešt u varivo, stavite začine po ukusu pa sve zajedno neka lagano krčka 15-20 minuta. Tjesteninu ubacite zadnjih desetak minuta da se ne bi raskuhala. Skinite s vatre i poslužite.  Ako ste planirali paštu fažol jesti više dana predlažemo da tjesteninu kuhate posebno gotovo do kraja, izdvojite količinu variva za jedan obrok pa u njemu zadnje 2-3 minute završite tjesteninu da se sve lijepo prožme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?