Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pojačane inspekcije radi suzbijanja sive ekonomije

19. veljače 2020. u 18:09 0 komentara 217 prikaza
inspekcija

U sjedištu Federalne uprave za inspekcijske poslove danas je održan sastanak direktora i predstavnika Federalne i županijskih inspekcijskih organa Unsko-sanske, Zeničko-dobojske, Tuzlanske, Posavske, Zapadno-hercegovačke, Bosansko-podrinjske, Hercegbosanske, Sarajevske, Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije.

Na sastanku, koji je održan na poziv direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića, analizirani su podaci iz izvješća o izvršenim zajedničkim inspekcijskim nadzorima tijekom 2019. godine, te dogovorena daljnja dinamika vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora u okviru suzbijanja sive ekonomije. Nadzori su realizirani u organizaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove putem mještovitih timova federalnih i županijskih inspektora.

Zauzet je zajednički stav, kao i opredjeljenje da se u smislu izgradnje kulture poštivanja pravnih propisa na području FBiH koordinirano djeluje u pravcu dosljednog provođenja i kontrole fiskalizacije, s ciljem ostvarenja pozitivnih efekata na gospodarstvo i programskih ciljeva Vlade FBiH.

Rezultati, kao i uspostavljena suradnja i koordinacija na terenu su ocijenjeni pozitivnim, te je potvrđena opredijeljenost da se inspekcijske aktivnosti usmjerene na borbu protiv sive ekonomije, posebno suzbijanja rada „nacrno“, rada bez odobrenja nadležnog organa i neizdavanja fiskalnih računa, nastave u kontinuitetu, u skladu sa zaključkom Vlade FBiH. U tom kontekstu je i za 2020. godinu utvrđen i prihvaćen Plan rada pojačanih inspekcijskih nadzora za razdoblje ožujak-kolovoz 2020. godine.

U fokusu današnjeg sastanka bila je i problematika razgraničenja djelovanja nadležnih inspekcija na terenu, uz pitanja provođenja inspekcijskih nadzora i primjenu neusklađenih pravnih propisa koji dovode do pravne nesigurnosti, te problematika kaznene politike koja nije primjerena težini učinjenog prekršaja, povodom čega je potrebno inicirati uređivanje legislative u oblasti unutrašnje trgovine, fiskalnih sistema, zaštite potrošača i plemenitih metala.

Dogovoreno je da Federalna uprava za inspekcijske poslove i ubuduće inicira prema resornim ministarstvima i drugim nadležnim organima izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih akata, shodno uočenim nedostacima u materijalnim propisima koji se odnose na borbu protiv sive ekonomije i drugih oblasti iz nadležnosti inspekcijskih organa.

Direktor Ajdinović je zahvalio predstavnicima kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i ministarstava iz kantona u kojima nisu formirane kantonalne uprave za inspekcijske poslove, za kontinuiranu saradnju i dobre rezultate zajedničkih aktivnosti u oblasti suzbijanja sive ekonomije i rada „nacrno“.

Još jednom je istaknuto kako je koordinacija, saradnja i zajedničko djelovanje inspekcijskih organa na području Federacije BiH okosnica jednakog pristupa u odnosu na obavezu poštivanja i provođenja pravnih propisa, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.