Pohod povjerenstva Ministarstva kulture RH sjedištu Banjolučke biskupije

26.04.2019.
u 19:15

 

U četvrtak, 25. travnja 2019. pohodilo je banjolučkog biskupa Franju Komaricu i sjedište biskupije višečlano povjerenstvo ministarstva kulture RH, imenovano od ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Uz Rašeljku Bilić iz ministarstva, povjerenstvo su sačinjavali Matea Brstilo Rešetar, ravnateljica Hrvatskog povijesnog arhiva, Ivan Radman Livaja zamjenik ravnatelja Arheološkog muzeja, Sanja Cvetić, prof. Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Anđela Galić, muzej za umjetnost i obrt i Vine Mihaljević, institut Ivo Pilar.

Povod njihova dolaska u službenu posjetu Banjolučkoj biskupiji je obilježavanje sto-pedesete obljetnice dolaska redovnika trapista i osnivanja samostana - čuvene i najveće na svijetu trapističke opatije „Marija Zvijezda“, a o čemu je biskup Komarica prošle godine u više navrata izvješćivao nadležne državne vlasti RH, BiH i entitetu RS.

S biskupom su bili i njegovi suradnici koji su članovima povjerenstva prezentirali aktualnu situaciju Katoličke Crkve i hrvatskog naroda na području Banjolučke biskupije, kao i potrebu da se spasi i očuva zahvalna baština Katoličke Crkve iz poluništenih župa. Pohodili su i samostan „Marija Zvijezda“ i razgledali aktualnu situaciju, potrebe i mogućnosti uređenja nekih od sadašnjih prostora za muzejske eksponate samostana, a kasnije i biskupije.

Pri kraju radnog sastanka pridružio se i generalni konzul RH u Banjoj Luci akademik Zlatko Kramarić.

Središnja proslava obilježavanja ovog nesvakidašnjeg ne samo crkvenog nego i opće civilizacijskog jubileja iznimno važnog za Banju Luku planirana je 21. i 22. lipnja ove godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije