sud bih

Tužiteljstvo BiH traži pet godina zatvora za Vildana Ključu zbog ratovanje u Siriji

Tužiteljsvo BiH
15.05.2024.
u 18:55

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u završnoj riječi zatražilo je kaznu zatvora od pet godina i produženje pritvora Vildanu Ključi, optuženom za učešće na stranim ratištima, uz obrazloženje da nije surađivao s pravosudnim institucijama.

Tužitelj Dubravko Čampara je rekao kako smatra da je Tužiteljstvo van razumne sumnje dokazalo da je Ključo počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Čampara je podsjetio da se Ključo u listopadu prošle godine vratio s putnim listom iz Turske u BiH, kada je uhićen na sarajevskoj zračnoj luci i od tada se nalazi u pritvoru.

- Tužiteljstvo dugi niz godina vodi istragu s obzirom da smo dobili informacije da je napustio BiH i otišao ratovati u Siriju. Tijekom izvođenja dokaza i saslušanja svjedoka, utvrdili smo da je on otišao u Siriju 2012. godine. Od svjedoka koji su otišli s njim smo dobili informaciju da je prešao granicu Turske i Sirije i priključio se vojnoj jedinici ‘Ahmed Asafa’, koja pripada oslobodilačkoj vojsci Sirije - rekao je Čampara.

On je pojasnio da je tijekom postupka došlo do izmjene optužnice, prema kojoj se Ključo tereti za “protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama”.

Svjedoci Tužiteljstva BiH koji su otišli s njim na ratište su se vratili, uvidjevši da to nije Islamska država, a on je jedini ostao u Siriji, dodao je Čampara. Naveo je kako se tijekom 2016. godine Ključo dopisivao s nekim od svjedoka te raspitivao koju bi kaznu zatvora dobio, svjestan da je počinio kazneno djelo, objasnio je Čampara.

 - Mi smo njemu ponudili sporazum o priznanju krivnje i kaznu zatvora u trajanju od tri godine, kao i svim povratnicima sa sirijskog ratišta, ali on to nije prihvatio. Nije surađivao s Tužiteljstvom i policijskim agencijama, nije poštovao Sudsko vijeće, ignorirao je Sud, što pokazuje da je radikaliziran. Nismo našli nijednu olakšavajuću okolnost - rekao je Čampara i dodao kako je Ključo “jedan od prvih koji je otišao, a jedan od zadnjih koji se vratio“ iz Sirije.

Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriju koji je kontrolirao takozvani ISIL, koji su Ujedinjeni narodi proglasile terorističkom organizacijom. Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Branitelj Senad Bilić je rekao kako je optuženi “odlučio ne davati obranu“, te će završnu riječ iznijeti na narednom ročištu, 21. svibnja, javlja BIRN BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije