problemi u posavini

Podzemne vode poplavile oranice, okućnice, školske i sportske terene...

30.03.2018.
u 10:00

Ovoga puta priroda je, bar za sada, poštedjela Bosansku Posavinu od velike poplave jer rijeke Bosna i Sava bilježe opadanje vodostaja, piše Večernji list BiH.

Podzemne vode

U posljednji trenutak, rekli bismo, jer zastrašujuće djeluje inače visok vodostaj, osobito rijeke Save koja je dosegnula visoku razinu do zaštitnih nasipa pa se tako na pojedinim mjestima na najnižim dijelovima Grebnica hirovita Sava opasno približila dijelu uz betonski nasip, posljednju prepreku prema naseljima. Ipak, zaustavila se na vrijeme jer nije bilo značajnijih kišnih oborina pa nije bilo potrebe za postavljanjem zaštitnih vreća. Na području Posavine i dalje su redovite i izvanredne mjere zaštite od poplava. Ali u Posavini ipak nije sve bez problema jer, kada je visokog vodostaj rijeke Save, onda se otvara problem podzemnih voda koje plave najniža područja preko nasipa.

Obišli smo neka od takvih poplavljenih domaljevačko-odžačkih terena, gdje voda plavi oranice, dvorišta, sportske terene.

Na ušću Bosne u Savu, u Prudu, stanovništvo muku muči s poplavama koje uzrokuju podzemne vode te predstavljaju velik problem, osobito za školarce, ali i za normalno funkcioniranje života. - Čim je vodostaj Save velik, odmah se pojave i podzemne vode i to traje godinama te nam otežava život - kažu nam okupljeni mještani Pruda koji očekuju svoje školarce koji moraju preko improviziranih prijelaza do škole i natrag. Problematičan je i izlazak mještana iz svojih domova koji su zarobljeni vodom, osobito onih koji su bolesni pa moraju na dijalizu. - Ružan je osjećaj biti okružen vodom, a svako proljeće nama donese iste muke i isti strah od vode - kaže Stipo Pepić.

Učiteljica Branka Mašić budno motri svoje učenike koji oprezno koračaju daskama. Federalna civilna zaštita nastoji ispumpavanjem ublažiti štetu.

- Prud je zbog svoje nadmorske visine i vremenskih neprilika sve češće zahvaćen poplavama - objašnjava Mehmedalija Kurtalić, djelatnik CZ Federacije BiH, smatrajući nužnim trajno rješenje zaštite za to posavsko područje. Ni općina Orašje nije imuna na problem podzemnih voda koje se pojačavaju s opadanjem vodostaja Save.

Muke za Pruđane

Već sada je dio najvećeg posavskoga groblja “Karaula” za Tolisu i Donju Mahalu potopljen. Vidovice i Kopanice, koje je 2014. godine u cijelosti prekrila voda nakon pucanja savskoga nasipa, nisu imune na problem podzemnih voda.

Veliki dio problema riješila bi gradnja crpne stanice na tom području. Hoće li Agencija za vodno područje rijeke Save gradnju takvog važnog objekta omogućiti, ostaje za vidjeti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?