Unatoč pozitivnim pomacima

Poduzeća u Federaciji i dalje se susreću s problemima

21.11.2015.
u 06:45

U većini sektora očigledan je nizak stupanj likvidnosti, dok je u mnogima od njih povećan koeficijent zaduženosti

Prema makroekonomskim pokazateljima, gospodarstvo u FBiH lagano se oporavlja od krize. Broj poduzeća se u posljednje četiri godine povećava, dok broj zaposlenih bilježi promjenjivo kretanje, a u 2014. povećan je za 0,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ostvareni ukupni prihodi na razini FBiH su za 2 posto veći, dok je neto čista dobit poduzeća u FBiH veća za 37,4 posto u odnosu na 2013.

Oporavak gospodarstva

Ovi podaci i ocjene nalaze se u dokumentu "Analiza poslovanja poduzeća u FBiH 2014." koji je proslijeđen pred entitetsku Vladu, doznaje portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Prema ovom dokumentu, ostvareni prihodi od izvoza poduzeća u izvještajnom razdoblju su se povećali, a kao i prethodne godine, najviše prihoda od prodaje na stranom tržištu ostvareno je u području prerađivačke industrije (62,3%), poslovanju nekretninama, iznajmljivanju i poslovnim djelatnostima (12,7%), te trgovini (9,9%). - Međutim, oporavak gospodarstva odvija se jako sporo. Poduzeća se već duži niz godina susreću s velikim problemima u poslovanju. U većini sektora očigledan je nizak stupanj likvidnosti, dok je u mnogima od njih povećan koeficijent zaduženosti. Od analiziranih sektora, jedino opskrba električnom energijom, plinom i vodom (1,97) i finansijsko posredovanje (1,98) imaju zadovoljavajući stupanj likvidnosti. Nisku razinu zaduženosti imaju jedino sektori poljoprivrede (23,9%) i opskrbe električnom energijom, plinom i vodom (24,0%), upozorava se u analizi. Također, broj dana naplate potraživanja u 2014. je vrlo visok (prosjek na razini FBiH 82 dana), što stvara dodatne poteškoće poduzećima u održavanju stabilnog poslovanja. Od ukupno 13 analiziranih područja djelatnosti, u izvještajnoj godini čista neto dobit je ostvarena u 7 područja, dok je čisti neto gubitak ostvaren u 6 područja djelatnosti.

Vanjski i unutarnji dug

Za razliku od prethodne godine, u 2014. čisti neto gubitak ostvaren je i u području poljoprivrede, lova i šumarstva, te opskrbe električnom energijom, plinom i vodom, što nije iznenađujuće s obzirom na enormne štete prouzročene velikim poplavama iz svibnja. - Očigledno je da se gospodarstvo FBiH susreće s problemom sustavne nelikvidnosti, kojem negativno doprinosi rastući javni dug, kako unutarnji tako i vanjski, kao i visoka porezna i administrativna opterećenja gospodarstva te visoke kamatne stope i ograničen pristup kreditnim sredstvima, zaključuje se u analizi Federalnog zavoda za programiranje razvoja.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije