Sjednica NSRS

Podržan veto Cvijanović: Državljani Kosova neće moći u BiH s osobnim iskaznicama

NSRS
Dejan Rakita/PiXSELL
27.06.2023.
u 21:02

Nakon usvojenog veta, u dvorani je uslijedio pljesak zastupnika koji smatraju da u trenutku tenzija na Kosovu nema potrebe olakšati im ulazak u BiH

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske podržali su veto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović o pauziranju sporazuma s Kosovom u vezi s prelaskom granice samo s osobnom iskaznicom.

O ovome se glasalo na devetoj posebnoj sjednici NSRS-a i od 64 nazočne osobe, njih 64 je glasovalo ZA. Nakon usvojenog veta, u dvorani je uslijedio pljesak zastupnika koji smatraju da u trenutku tenzija na Kosovu nema potrebe olakšati im ulazak u BiH.

Veoma štetnim po interese Republike Srpske ocijenili su i drugi zaključak sa sjednice Predsjedništva BiH na koji je Cvijanović uložila veto, a koji su usvojila druga dva člana kolektivnog šefa države, piše Klix.ba

Riječ je o točki: Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske po kojoj je Zaključak za usvajanje Akcijskog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, broj: 01-50-1-1907-28/23, usvojen bez konsenzusa na 6. redovitoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 21. lipnja 2023. godine, štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Ovo je usvojeno sa 64 glasa za od ukupno 64 nazočnih.

Cvijanović je u uvodnom obraćanju povodom zahtjeva za blokiranje olakšica za građane Kosova istaknula kako je ova odluka zapravo odnos RS-a prema aktualnoj situaciji na Kosovu.

"Da ovo bude usvojeno morali bi se zapitati svi zašto mi nagrađujemo nekoga slobodom kretanja s osobnim iskaznicama, a oni rade to što rade na Kosovu", rekla je Cvijanović.

Sporazum o kretanju s osobni iskaznicama, priznavanju diploma i stručnih medicinskih kvalifikacija su jednoglasno prošli na Vijeću ministara BiH, odnosno podržali su ga i ministri Srbi, kako je ranije i dogovoreno na sastanku o Berlinskom procesu. Sporazum je s ostalim zemljama Zapadnog Balkana potpisao SNSD-ov tadašnji predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija, međutim Dodik se u vezi sa sporazumom predomislio nakon što su se prošle godine pojavile prve veće tenzije na Kosovu.

Cvijanović je prilikom obraćanja kazala kako bi se sada trebao pronaći način da budu usvojeni sporazumi sa ostalim državama, odnosno da se iz toga isključi Kosovo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije