Borba protiv korupcije za razdoblje 2023. – 2025.

Područja u općini Vitez na koja treba usmjeriti pozornost: proračun, imovina, riznica...

04.09.2023.
u 21:05

Općina Vitez će donošenjem i uporabom dokumenta Plan integriteta izravno utjecati na svoje zaposlene da se s integritetom nose etički i da djeluju u skladu sa svojim moralnim uvjerenjima, bez da na njih djeluju pritisci izvana

Korupcija je svaka zlouporaba moći povjerene javnom službeniku ili osobi na političkom položaju, državnoj, entitetskoj, županijskoj razini, razini Distrikta Brčko BiH, gradskoj ili općinskoj razini, koja može dovesti do privatne koristi, piše Večernji list BiH.

Korupcija posebno može uključivati izravno ili neizravno zahtijevanje, nuđenje, davanje ili prihvaćanje mita ili neke druge nedopuštene prednosti ili njezinu mogućnost, kojom se narušava odgovarajuće obavljanje bilo kakve dužnosti ili ponašanja očekivanih od primatelja mita. Tako je službeno definiran pojam korupcije, koji se navodi u dokumentu Plan integriteta općine Vitez, što u prijevodu znači borba protiv korupcije, koji je donio načelnik općine Vitez Boris Marjanović.

Skup mjera

To je preventivni antikorupcijski dokument koji sadrži skup mjera pravne i praktične prirode, kojim se sprečavaju i otklanjaju mogućnosti za različite oblike koruptivnog ponašanja ili drugih nepravilnosti u radu. Kako bi se izbjegla i najmanja mogućnost koruptivnih radnji, Općina Vitez će donošenjem i uporabom dokumenta Plan integriteta izravno utjecati na svoje zaposlene da se s integritetom nose etički i da djeluju u skladu sa svojim moralnim uvjerenjima, bez da na njih djeluju pritisci izvana.

Sastavni dio Plana integriteta općine Vitez je akcijski plan za prevenciju i sprječavanje korupcije u općini Vitez za razdoblje od 2023. – 2025. godine. Akcijski plan se temelji na četiri osnovne odrednice za koje je jasno definirano što podrazumijevaju: aktivnost, nositelj aktivnosti, rok i indikatori, odnosno pokazatelji ostvarenih rezultata. Navedeno je oko 40 aktivnosti, nositelja aktivnosti, rokova i pokazatelja ostvarenih rezultata. Predstavit ćemo ih nekoliko za koje nam se čini da su aktualni i zanimljivi. Uspostavljanje komunikacijskih kanala zaposlenicima općine da prijave korupciju – odrediti i javno oglasiti e-mail.

Nositelj aktivnosti su općinske službe tijela uprave, rok je drugo tromjesečje godine, pokazatelj ostvarenih rezultata je javno oglašavanje e-mail adrese za prijavu korupcije. Predložiti tekst pravilnika o procedurama angažiranja nadzora nad izvođenjem građevinskih radova te praćenja rada izabranog nadzora. Nositelj aktivnosti pomoćnik načelnika za poduzetništvo i lokalni razvitak, rok prva godina od usvajanja plana, pokazatelj ostvarenih rezultata – pojačati nadzor interne kontrole izabranih nadzornih tijela.

Predložiti pravilnik o kontroli izdavanja i naplate sredstava putem putnih naloga. Nositelj aktivnosti pomoćnik načelnika za financijske poslove, rok provedbe prva godina od usvajanja plana, indikator ostvarenih rezultata – uspostava jačeg mehanizma kontrole trošenja proračunskih sredstava. Provođenje stegovnih postupaka za povrede službene dužnosti s obilježjima korupcije je sljedeća aktivnost. Nositelji aktivnosti su rukovoditelj i svi zaposlenici, rok provedbe je kontinuiran, indikator ostvarenih rezultata – u slučaju prijava. Pratiti realizaciju zakona o slobodi pristupa informacijama i izvještavati javnost i institucije o tome, nositelji aktivnosti rukovoditelj, voditelj postupka za pristup informacijama, i tim za prevenciju korupcije. Rok za provedbu – kontinuirano, pokazatelj ostvarenih rezultata – transparentnost.

Napravljen je katalog s popisom ukupno 69 radnih mjesta u Općini, počevši od općinskog načelnika i predsjednika OV-a, preko različitih savjetnika, pomoćnika, tajnika, suradnika, referenata, inspektora, pa do vozača, portira, kurira, domara, spremačica i njihov opis poslova, glavni zadaci i odgovornosti. U pripremi izrade Plana integriteta općine Vitez napravljena je anonimna anketa zaposlenika Općine za potrebe procjene aktivnosti koje su podložne koruptivnom ponašanju unutar i izvan općinskih službi za upravu, a koje su povezane s nadležnostima službi za upravu.

U to vrijeme u Općini su bila zaposlena 74 zaposlenika, od čega je dostavljeno 50 ispunjenih anketa, pa je radna skupina zaključila da je taj broj relevantan uzorak za njihovu analizu i ocjenu. Postavljeno je 38 pitanja. Zanimljivi su odgovori na pitanje – "Na natječajnim i oglasnim procedurama primaju se najbolji kandidati", 64% je odgovorilo ponekad, 30% uvijek i 6% nikad.

Specifična područja

Plan integriteta općine Vitez završava sa specifičnim područjima i procesima koji su predmet plana integriteta za 2023. – 2025. godinu. Specifična područja na koja treba usmjeriti pozornost kada je riječ o borbi protiv korupcije su: proračun, imovina, riznica, urbanističko-građevinska inspekcija, komunalna inspekcija, komunalna i stambena djelatnost, prijam pošte, ovjera, matična služba, arhiva, izdavanje prostorno-planske dokumentacije, provođenje postupka eksproprijacije, provođenje rješenja, ugovora, presuda vezano uz promjene posjednika, održavanje premjera katastra zemljišta, braniteljsko-invalidska zaštita, sport, mladi i NVO sektor, MZ, kultura, socijalna zaštita...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije