U Gromiljaku održan Memorijalni šahovski turnir

Pobjednik turnira koji je okupio šahiste iz cijele BiH je Goraždanin Bajro Obuća

04.02.2023.
u 18:33

Bajro Obuća iz Goražda pobjednik je Memorijalnog šahovskog turnira koji je ove subote igran u Gromiljaku u znak sjećanja na Mirka Barbića. Barbić je u vrijeme pogibije bio pomoćnik načelnika saniteta Brigade HVO-a „Josip ban Jelačić“ Kiseljak, a preminuo je 04. veljače 1993. godine, devet dana nakon što su mu pripadnici Armije BiH pucali u leđa dok je spašavao ranjenike u Kaćunima
nadomak Busovače, nakon jednog od prvih sukoba Armije R BiH i HVO-a u središnjoj Bosni.Drugo mjesto na turnir kojeg su u njegovu čast organizirali supruga Mirjana, kćer Brankica i sin Branko, osvojio je elvedin Hutić iz Sarajeva dok je treći bio Zoran Popović iz Banja Luke. Četvri na turniru je bio Lazo Stavnjak iz Čajniča, peti Jasmin Spaho iz Breze, šesti Srđan Zlobec iz Vareša dok je sedmi bio Širokobriježanin Marko Jelčić. Nagrada za najbolju šahisticu pripala je Sarajki Amini Tutić dok je najbolji šahist među učenicima osnovnih škola, kadetima Domagoj Tomičić, učenik OŠ Gromiljak.


Turnir je inače simboličnim prvim potezom šahovske figure otvorio Mirko Vuković, unukom poginulog Mirka Barbića koji je i sam pomagao u organiziranju ovog događaja koji je okupio 100-njak šahista iz cijele BiH.. „Djeda čije ime nosim nisam ga upoznao, ali znam puno o njemu, pričali su mi mama i baka, znam da je poginuo spašavajući druge i volio bi da je danas tu“, kaže nam jednostavno Mirko. „Pokojnog oca pamtim kao uzor, osobu koja je ima osobnost, ali i kao čovjeka koji imao jedan izrazito human poziv, jer biti u ratu u sanitetu iznimno je humano i ovaj je turnir sjećanje ne samo na njega nego i sve one djelatnike saniteta koji su poginuli na sličan način“, kaže sin Branko.


Turnir organiziran u znak sjećanja na Mirka Barbića, po odazivu postao je jedno od najmasovniijih okupljana šahista posljednjih godina u BiH. „Došlo je nas je petorica iz Goražda, drago mi je što su nas pozvali“. Kazao nam je Goraždanin Bajro Obuća. Treći na turniru Zoran Popović iz Banja Luke je šahovski Fide majstor, nešto između amatera i profesionalnog šahiste. „Ima nas četvorica iz Banja Luke, krenuli smo ranu jutros, rado smo se odazvali pozivu“, kazuje nam ova Banjalučanin. Šah je igra omiljena i u školi u čijom prostorima se igra, potvrdio nam je Domagoj Tomičić, učenik 8. razreda OŠ Gromiljak, najbolji kadet turnira . „Volim šah jer igrajući ga postajemo pametniji i pozvao bi svoje vršnjake koji dosad nisu igrali šah da pokušaju“, poručuje Domagoj. A šah se kao i svi drugi sportovi voli od malih nogu. Svjedoči to i Mirjana Barbić koja je s pokojnim Mirkom pohađala školu u kojoj se igrao turnir u njegovu čast.


„Pokojni suprug nije igrao šah ali je mene rado pratio kao šahistiu bugojanske Iskre, a kasnije i međunarodnog šahovskog suca. Nakon ranjavanja u sarajevskom naselju Dobrinja  gdje smo živjeli do rata, vraćamo se u Gromiljak i on nastavlja pomagati ranjenima, sve do pogibije suprotno svim međunarodnim konvencijama jer išao je pomoći ranjenima u označenom vozilu saniteta“,
podsjeća Mirjana na okolnosti pogibije supruga Mirka. O šahu, ali i samom turniru, otvarajući gagovorila je i Branka Banduka, koja je u ime Općine Kiseljak pod čijim je pokroviteljstvom natjecanje održano, turnir otvorila. „Zaista jedan drugačiji način odavanja počasti čovjeku koji je bio na humanom zadatku. Lijepo je vidjeti ovoliko šahista koji su se odazvali. Nadam se da će ovaj turnir
prerasti u tradiciju te se upisai među svjetska šahovska natjecanja“, poručila je Banduka.A na turniru u Gromiljaku, prvom memorijalnom u znak sjećanja na Mirka Barbića igralo se po švicarskom sustavu, devet kola, sedam plus tri minuta. Iako pobjeda nije bila u prvom planu, za pobjednike su osigurane novčane nagrade, a ukupan nagradni fond iznosio je 1600 KM. Pored ljubavi prema šahu na dolazak u Gromiljak šahiste iz svih krajeva BiH, motivirala je želja za druženjem. Kao dobri domaćini, organizatori su se odužili gostoljubivošću, a svaki od sudionika imao je priliku kušati kiseljačke pogačice te prirodnu mineralnu vodu s kojom se pripremaju. Pored općine Kiseljak, turnir je pomoglo i Ministarsvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?