Hrvatski premijer još jednom potvrdio uvažavanje specifičnosti BiH

Plenković s vjerskim liderima: Kroz međureligijski dijalog graditi povjerenje Hrvata, Srba i Bošnjaka u zajedničkoj domovini

23.01.2024.
u 19:00

Hrvatski premijer Plenković se susretima s vjerskim liderima ponovno potvrdio kao najveći prijatelj BiH, države različitosti, koja svojim multikulturalizmom može u značajnoj mjeri obogatiti Europsku uniju

Uvažavajući činjenicu da u jednom multietničkom društvu, kao što je bosanskohercegovačko, značajnu ulogu u izgradnji međunacionalnih, ali i međuvjerskih odnosa imaju i predstavnici triju glavnih vjeroispovijesti u državi, a čiji su članovi ujedno i članovi triju konstitutivnih naroda - ustavnog temelja BiH, hrvatski premijer Andrej Plenković je u sklopu posjeta BiH održao sastanke s vjerskim liderima, a poruka sa svih njih mogla bi se sažeti u tvrdnju kako je u BiH nužno jačanje dijaloga i sloge među narodima i vjernicima, poštivanje pravne i ustavne sigurnosti, kao i kolektivnih i individualnih prava, piše Večernji list BiH.

Ustavnopravna jednakost

Vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić je u svojoj rezidenciji sa suradnicima primio premijera Plenkovića s izaslanstvom te mu tom prilikom zahvalio za pomoć koju Vlada RH pruža Hrvatima koji žive izvan Hrvatske i Katoličkoj crkvi. Također, nadbiskup Vukšić uputio je zahvalu i za pomoć koju Hrvatska pruža BiH na njezinu europskom putu, a pritom je podsjetio i kako je podršku tom procesu u više navrata iskazala i Biskupska konferencija BiH.

Tako su, primjerice, u svojoj Promemoriji od 9. svibnja 2022., koju je nadbiskup uručio i predsjedniku Vlade RH Plenkoviću, biskupi u tom smislu napisali: “Posebice bi bilo korisno podizanje političke i pravne sigurnosti cijeloga društva, jačanje dijaloga i sloge, gospodarski razvitak, siguran posao i poštivanje prava radnika, eliminacija korupcije i svih oblika nepotizma, smanjivanje političkih napetosti, prestanak prijetnji novim sukobima i postizanje ustavnopravne jednakosti svih, koja će pogodovati gospodarskom razvitku. U tom smislu, radi zaštite ljudskih prava svakoga čovjeka i uspostave društvene pravde, radi otklanjanja svake opasnosti od oružanih sukoba i radi održanja mira, podržavamo napore da se ubrza proces oko pune integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju”. Tijekom sastanka sugovornici su jasno naglasili kako je važno stvaranje pravne sigurnosti i ravnopravnosti konstitutivnih naroda, stvarna zaštita individualnih i kolektivnih prava, kako za pojedince tako i za sve etničke i vjerske zajednice te izgradnja međusobnoga povjerenja i društvene sloge. Plenković se također susreo i s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom i metropolitom u miru Vrhbosanske nadbiskupije.

Premijer Plenković je s izaslanstvom posjetio i reis-ul-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, a koji je, nakon iskazane dobrodošlice, zahvalio na potpori koju Vlada Republike Hrvatske pruža BiH, uputivši na značaj dobrih odnosa između ovih dviju prijateljskih država, prenosi agencija MINA. Hrvatski premijer je tom prilikom još jednom potvrdio kako se Hrvatska aktivno zalaže i zalagat će se za europski put BiH, istaknuvši kako je Vlada Republike Hrvatska partnerska i prijateljska u odnosu prema BiH. Sudionici razgovora tom su prilikom naveli i kako se odnosi dviju država, kao i odnosi Bošnjaka i Hrvata, trebaju nastaviti unaprjeđivati izgradnjom međusobnog povjerenja i međureligijskog dijaloga. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom također se sastao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, a tom prilikom mitropolit je uputio na Plenkovićevu ulogu u potrebi unaprjeđenja pozicije BiH za ulazak u EU. Ovu priliku mitropolit je iskoristio i da hrvatskom premijeru skrene pozornost “na potrebu zajedništva Srba i Hrvata, kako u Hrvatskoj tako i BiH”.

Jasna podrška

Hrvatski premijer Plenković se susretima s vjerskim liderima ponovno potvrdio kao najveći prijatelj BiH, države različitosti, koja svojim multikulturalizmom može u značajnoj mjeri obogatiti Europsku uniju. Pokazao je razumijevanje za međuvjerske i međunacionalne odnose u BiH, prepoznajući značaj dijaloga kao ključa i temelja kojim BiH može ubrzati svoj reformski put. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije