hrvatski premijer

Plenković: BiH nam je posebno bitna, borit ćemo se da sustigne susjede u europskim integracijama

Andrej Plenković
Robert Anic/PIXSELL
14.12.2023.
u 07:00

Hrvatski premijer je kazao da je Hrvatska pomogla Bosni i Hercegovini da 2016. podnese zahtjev za članstvo, nakon toga se prošle godine borila da dobije kandidatski status i da će se sada truditi da dobije što bolje zaključke.

Hrvatska će se zauzimati za daljnji napredak Bosne i Hercegovine u europskim integracijama kako bi sustigla zemlje u okruženju, izjavio je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Mi ćemo zagovarati daljnji napredak Bosne i Hercegovine, koja nam je posebno bitna, kako bi i ona uhvatila korak s drugim zemljama regije koje su ispred nje - rekao je Plenković, dolazeći na samit čelnika EU-a i njihovih kolega iz šest zemalja zapadnog Balkana.

Dodao je da je Hrvatska pomogla Bosni i Hercegovini da 2016. podnese zahtjev za članstvo, nakon toga se prošle godine borila da dobije kandidatski status i da će se sada truditi da dobije što bolje zaključke.

Europska komisija je 8. studenoga objavila izvješće o napretku zemalja kandidata u kojima je preporučila otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, kandidatski status za Gruziju, a da će Bosna i Hercegovina dobiti preporuku kada postigne dovoljan stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo.

Unatoč tome, skupina zemalja, u kojima je Hrvatska, snažno se zauzima da i Bosna i Hercegovina dobije zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Na pitanje o mađarskim prijetnjama vetom na odluke koje se odnose na Ukrajinu, Plenković je izrazio umjereni optimizam u pogledu ishoda samita. - Prateći sve što se događa, mislim da ćemo imati paket kompromisa, o čemu ćemo govoriti sljedeća dva dana i onda ćemo imati neki kompromis, kao što ga uvijek nađemo - rekao je Plenković.

Nakon samita EU-zapadni Balkan, u četvrtak se održava dvodnevni samit čelnika 27 država članica pred kojima su dvije važne teme - odluke o proširenju te o reviziji višegodišnjeg proračuna. Najveća prepreka dogovoru su prijetnje mađarskog premijera Viktora Orbana vetom.

Europska komisija je u srijedu odmrznula 10,2 milijarde eura kohezijskih sredstava Mađarskoj nakon što je ocijenila da je Budimpešta poduzela mjere za rješavaje pitanja neovisnosti pravosuđa, no 21 milijarda je ostala blokirana. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?