Odričemo se čak i hrane

Plaće više od 230 tisuća radnika u FBiH nisu dovoljne ni za hranu

hrana
25.05.2017.
u 15:00

Sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u Republici Srpskoj u travnju 2017. godine stajala je 1886,68 KM, dok je prosječna isplaćena neto plaća za taj mjesec u iznosu od 821 KM pokrivala tu košaricu sa svega 43,98 posto, piše Večernji list BiH. Stanje u FBiH nije ništa bolje. Iako je prosječna plaća desetak maraka veća, većina proizvoda i usluga je u ovom entitetu skuplja.

Visine plaća

Najviše novca obitelji u RS-u u travnju trošile su za nabavu hrane - 700,53 KM, za stanovanje i komunalne usluge izdvajali su 564,16 KM, dok je za tekuće održavanje kućanstva trebalo izdvojiti 101,61 KM. Odjeća i obuća koštale su 136,50 KM, higijena i njega zdravlja 87,10 KM, prijevoz 194,40 KM te obrazovanje i kultura 82,38 KM. Iz navedenoga proizlazi kako je četveročlanoj obitelji gotovo 90 posto prosječne plaće potrebno samo za prehranu. Prema podacima poslodavaca, u FBiH najveći je broj radnika koji primaju plaću manju od 602 KM. Tako niska primanja nedovoljna su i za puko preživljavanje te ne mogu osigurati dostojanstven život obiteljima u BiH. Čak 145.507 radnika zaposlenih u privatnom sektoru u FBiH prima plaću manju od 602 KM, dok broj radnika koji su plaćeni do 678 KM iznosi 85.507. Prema podacima kojim raspolažu poslodavci, ukupno 39.325 radnika prima plaću do 754 KM, dok 35.633 radnika primaju plaću u iznosu do 889 KM. Uz sve to, više od 500.000 ljudi službeno nema nikakvu plaću, deseci tisuća osoba su na minimalnoj socijalnoj zaštiti daleko ispod tih prosjeka, što je već zona ogromnog siromaštva.

“Naša mjesečna primanja su 700 KM, a za četveročlanu obitelj to je premalo. Hrana je zaista skupa s obzirom na plaće koje primamo, a svaki odlazak u nabavu košta najmanje 100 KM. Kupujemo samo osnovne namirnice, a o malo skupljim proizvodima možemo samo maštati. Nadam se kako će situacija jednog dana biti bolja jer sad smo ispod svake granice normalnosti, dok nas svaki odlazak u prodavaonicu tjera na očaj”, rekla je jedna od građanki, a takvih i sličnih priča je na desetke tisuća.

Mnogi život u BiH opisuju kao borbu za puko preživljavanje te sve to ponekad spada u “nemoguću misiju”. Ne trebaju nama indeksi kvalitete života, “misery indeks”, globalni indeksi inovativnosti i druga istraživanja kako bi nam pokazali da je BiH na samom dnu svih ljestvica. Standard građana je ispod svake razine, a previsoke cijene hrane za većinu građanstva opominju kako živimo u zemlji koja ne vodi računa o svojim stanovnicima.

Najsiromašniji u Europi

Neshvatljivo je kako je hrana kod nas toliko skupa imajući u vidu standard i mjesečna primanja radnika.

Prema istraživanjima, BiH je najsiromašnija zemlja u Europi, broj nezaposlenih približava se broju zaposlenih, umirovljenici i mnogi radnici preživljavaju na minimalcu.

U situaciji kada je broj zaposlenih i nezaposlenih skoro izjednačen, cijene hrane u BiH skuplje su nego u pojedinim zemljama članicama Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?