ZD županija

Plaće se korisnicima proračuna neće smanjiti

Miralem Galijasevic
10.12.2015.
u 07:00

"Nema smanjenja plaća i naknada, a ono što jamčimo su redovite isplate, što smo činili i tijekom ove godine", kazao je Galijašević

Na sastanku članova Vlade Zeničko-dobojske županije s predsjednikom Županijskog odbora Saveza sindikata ZDŽ, predsjednicima Sindikata uprave i Županijskoga odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, srednjeg i visokog obrazovanja razgovarano je o realizaciji plana županijskoga proračuna za 2016. godinu.

Premijer ZDŽ Miralem Galijašević i ministar financija Andrej Kajić prezentirali su osnove planiranog proračuna nakon čega je razgovarano o eventualnim problemima u njegovoj realizaciji.

- Prije razmatranja i donošenja proračuna za 2016. organizirali smo sastanak sa sindikatima, dogovorili smo se o načinu rada, da nastavljamo socijalni dijalog i donosimo zajedničke odluke. Drago mi je što smo se usuglasili o osnovnim elementima nacrta proračuna s kojim su suglasni i članovi sindikata. Ono što nas svakako očekuje u sljedećoj godini je usuglašavanje kolektivnih ugovora, primjena Zakona o radu i primjena Zakona o državnoj službi. Ono što smo predočili sindikatima je prijedlog da se zadržavaju elementi koji su bili u 2015., a tiču se ostalih naknada i primanja. Nema smanjenja, a ono što jamčimo je redovita isplata plaća i naknada, što smo činili i tijekom ove godine, kazao je Galijašević. Mišljenje o održanom sastanku u sjedištu ZDŽ iznijeli su i predstavnici županijskih sindikalnih odbora.

- Složili smo se kada su u pitanju plaće i naknade za zaposlene koji ih primaju iz proračuna ZDŽ. U idućoj godini plaće i naknade će biti zadržane na razini iz ove godine, a to praktički znači da plaće i naknade ostaju na istim parametrima. Razgovarali smo, naravno, o sveukupnoj problematici usklađivanja kolektivnih ugovora. To je nešto što nas očekuje u idućoj godini, ali želim kazati kako u jednom ovakvom ambijentu, kada postoji spremnost s obje strane, zasigurno imamo realne pretpostavke da ćemo sve probleme na relaciji Vlada - sindikati u dijelu prava zaposlenih i građana ZDŽ rješavati na kvalitetniji način, u odnosu na ranije razdoblje kada smo potpuno bili izbačeni iz socijalnog dijaloga, istaknuo je Mirnes Isaković, predsjednik Županijskoga odbora Saveza sindikata ZDŽ.

- Trenutačno nemamo usklađen opći kolektivni ugovor s važećim Zakonom o radom, ali nakon sastanka, do kraja ovoga tjedna ćemo imati vrlo precizne informacije hoće li doći do postojećih rješenja ili će Vlada FBiH iskoristiti svoje zakonsko pravo i produžiti važenje svih kolektivnih ugovora za još 90 dana, kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik ŽO Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, srednjeg i visokog obrazovanja ZDŽ. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?