Predsjednik Hrvatskog sabora

Petrov: Osuđujemo secisionizam i unitarizam, rješenje za BiH je konsocijacija

Božo Petrov
FENA
08.02.2017.
u 21:54

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov kaže u intervjuu za Dnevnik.ba kako je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem razgovarao o svim temama koje su vrlo bitne za razvoj BiH i to u kontekstu Republike Hrvatske kao prijatelja i partnera Bosne i Hercegovine. Posebno se to, kako kaže, odnosi na europski put BiH. 

- Također, teme su bile i puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda te kako pronaći rješenje da se do toga dođe. U konačnici, kad se stekne puna ravnopravnost, onda može doći do potpune stabilizacije stanja u BiH i korektnih odnosa između tri konstitutivna naroda, što će na kraju voditi i gospodarskom rastu u europskom putu BiH. No, glavni razlog našeg dolaska i ovog diplomatskog puta u BiH je upravo pokušaj smanjivanja tenzija. Naime, tenzije dovode do tog da se ne može pronaći bilo kakvo rješenje i to šteti svim građanima BiH. Ne bih volio da nečije sitne provokacije bace sjenu na sve ono što smo uspjeli napraviti tijekom ova dva dana. S drugim političkim liderima smo jučer tijekom naših sastanaka u Sarajevu vidjeli da se u konačnici slažemo s glavnim ciljevima; na koji način trebaju se postaviti partnerski i prijateljski odnosno dobrosusjedski odnosi između BiH i Hrvatske, kao i o tome koje su glavne smjernice za budućnost BiH. Konstitutivni narodi zaista trebaju biti ravnopravni. Mi to želimo graditi. Pričati, s druge strane, o skandalu pored svega dobrog što se napravilo mislim da škodi daljnjem pozitivnom razvoju situacije u BiH, istaknuo je Petrov. 

Komentirajući priopćenje Vijeća ministara BiH, navodi kako je možda Zvizdić pogrešno shvatio njegove riječi. 

- Možda je gospodin Zvizdić u jednom trenutku kada sam oštro osudio secesionizam Republike Srpske, secesionizam kao politiku, možda dao sebi za pravo da to dodatno i tumači. Na svim smo sastancima naveli, a to i javno rekli, kako osuđujemo i secesionistički i unitarističku politiku. Smatramo da je konsocijacijska politika temelj nastanka Bosne i Hercegovine, da konstitutivni narodi, tj. politički lideri tih naroda, mogu iznaći kvalitetno rješenje. Mi im možemo biti partneri u tom procesu. Smatram kako imaju i više nego dovoljno kapaciteta da mogu stvoriti bolju budućnost za sve građane BiH, poštujući u potpunosti teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Svako privlačenje drugih igrača, bilo regionalnih bilo još većih, dodatno će destabilizirati BiH, jer takvim igračima nije konačan cilj da se riješi situacija u BiH, nego oni imaju svoje interese. Za mene je jedini interes bolja kvaliteta života svakog građanina BiH. To je ono čemu mi trebamo težiti, ali i politički lideri u BiH. Zaista se nadam da ćemo dovoljno sazrjeti i da u nastavku bavljenja politikom nećemo koristiti sitne provokacije, nego da ćemo raditi apsolutno u korist svakog građanina Bosne i Hercegovine, naglasio je Petrov.

- Jasno da je bilo razgovora o potencijalnoj izmjeni izbornoga zakona. No, to je nešto što mi prepuštamo političkim liderima u BiH. Oni su ti koji dogovorno trebaju pronaći rješenje i oni će se na kraju pitati. Zaključci su bili da je uistinu potrebna puna ravnopravnost tri naroda i da se u tom pogledu treba učini sve što je moguće. Svi smo debelo svjesni situacije da je izmjena Izbornoga zakona BiH jedan od preduvjeta da se ostvari  puna ravnopravnost. Politički predstavnici konstitutivnih naroda trebaju biti i njegovi legitimno na izborima izabrani predstavnici. Naravno, u tom smjeru se treba ići i to će doprinijeti stabilizaciji, rekao je između ostalog Petrov. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije