Blagdani i pirotehnika

Petarde mogu zagorčati život djeci, ali i odraslima

petarde
30.12.2022.
u 06:31

Bliži se Nova godina, a s njom i izazov od povećanog pritiska na zdravstvene ustanove. Jedan od glavnih razloga su ozljede nastale od nepravilne upotrebe pirotehničkih sredstava, točnije petarda i vatrometa.

Nadležni savjetuju izuzetan oprez jer neopreznost nekome može promijeniti život zauvijek. Nakon godina upozorenja i brojnih nesretnih slučajeva, i dalje se za novogodišnju noć ispale tisuće petarda i vatrometa. Ali kratka zabava često prouzroči ozljede zbog neopreznog korištenja pirotehnike. Svijest o opasnosti pirotehnike polako se diže u svijetu, a neke zemlje su čak zabranile slobodnu prodaju. Ozljede od pirotehnike su još uvijek česte i u BiH, a posebno tijekom blagdana i praznika.

Najveća opasnost su petarde koje su jako popularne među tinejdžerima. Već sada na ulicama možemo vidjeti djecu koja bacaju petarde i već sada čitamo vijesti o ozljedama uslijed nepravilnog korištenja.

Kako su za klix.ba rekli iz Opće bolnice, tijekom novogodišnjih praznika u urgentni centar svake godine stižu pacijenti s ozljedama prouzročenima pirotehnikom, a najviše je među njima maloljetnika.

Iz policije podsjećaju da prodaja i korištenje petarda i drugih pirotehničkih sredstava narušavaju javni red i mir i uznemiravaju građane te da su za takve radnje predviđene kazne u iznosu od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnih prekršitelja od 400 do 1200 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije